Langkau ke kandungan utama

LANDASAN JEMAAH ABUYA ADALAH DAKWAH.PERJUANGAN DAKWAH


Sejarah kebangkitan pertama, umat Islam yang berjuang bersama Rasulullah dengan dakwah. Satu hari Rasulullah SAW menyampaikan berita-berita daripada Tuhan.Antaranya Rom dan Farsi akan jatuh ke tangan Islam. Ramai umat Islam yang mendengar ketika itu. Namun selepas ramai umat Islam yang mendengar ucapan Rasulullah tersebut, baginda pun wafat. 


Apa yang diperkatakan tidak pun berlaku lagi. Dengan kewafatan Rasulullah ramai yang murtad. Ada yang menuduh Rasul tipu. Kerana apa yang mereka dengar tidak berlaku pun sedangkan Rasulullah telapun wafat.
Cabaran yang terpaksa dihadapi oleh khalifah pertama iaitu Abu Bakar, iaitu ramai umat Islam yang murtad. Kerana apa yang mereka dengar daripada Rasulullah sendiri tidak berlaku, sedangkan rasul sendiri telah wafat. Dikalangan mereka ada yang menuduh Rasul tipu.

( Kesan empayar Rom ).


( Kesan empayar Parsi ).


Rom dan Farsi tetap gagah sebagai kuasa besar masih terus berkuasa. Apa yang diperkatakan oleh Rasulullah berlaku selepas Saidina Umar menjawat jawatan khalifah. Begitu ujian keyakinan kepada orang Tuhan pada ketika itu sudah Allah paparkan.( Tun kempen PRU 14 2018 ).


Di era kebangkitan kedua ternyata mengulangi sejarah yang sama. Apa yang Abuya ucapkan perkara yang belum terjadi. Abuya memperkatanya
puluhan tahun sebelum berlaku.
Contoh Abuya pernah sebut Tun Mahathir akan berperanan sepertu Abu Sufyan. Namun hal tersebut tidak berlaku sehingga Abuya Imam Ashaari tidak ada tetap tidak berlaku. Ramai dikalangan pengikut dan anak-anak murid Abuya menuduh Abuya penipu dan pendusta.


Tetapi Tuhan sendiri yang bela
orangNya. Berlaku satu peristiwa besar ketika PRU14, pilihanraya yang bersejarah yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Pakatan parti pembangkang memenangi mejoriti dan Akhirnya tumbanglah kerajaan Barisan Nosional. Sebuah parti paling lama berkuasa didunia atas nama demokrasi pilihanraya.


Apabila peristiwa PRU14 mencatitkan sejarah, ramai cerdik pandai teringat semula pandangan Abuya yang telah dilontarkan puluhan tahun tersebut. Ramai yang masih ingat doa Abuya untuk Tun Dr Mahathir Mohamad. Nama yang telah dilupakan muncul kembali dalam fikiran cerdik pandai. Termasuk beberapa tokoh cina yang pernah mendengar sendiri daripada Abuya, seperti encik Lee dan encik Che.


Abuya Ashaari Muhammad At Tamimi terus kekalkan jemaahnya sebagai perjuangan melalui dakwah.Hinggalah ke akhir hayatnya. Begitu juga kepada keluarga dan pengikutnya meneruskan misi dakwah yang diasaskan oleh Abuya.
Kalau ada pengikut Abuya yang melibatkan jemaah dalam kancah politik yang ada sekarang ertinya telah lari daripada dasar dakwah Abuya.
Dakwah yang diperjuangkan ada dua bentuk, pertama dakwah bil qaul iaitu menyampai seruan dakwah melalui lisan. Bahagian kedua dakwah bentuk lisanulhal.


Dakwah dengan sikap. Iaitu mencetuskan model. Melalui ekonomi terserlah produk halal yang diusahakan oleh keluarga dan pengikut Abuya. Ini adalah contoh dakwah bilhal. Begitulah dengan model aktiviti yang lain pendidikan kebudayaan dan sebagainya. Semua itu adalah model dakwah bilhal.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…