Langkau ke kandungan utama

PIL ROHANI.


PIL UNTUK RAWATAN HATI.

Cinta dan takutkan Tuhan adalah pil rohani untuk manusia. Ia adalah penawar yang paling mujarab. Lahiriah dan rohaniah perlu seimbang. Pil yang kita terima dari doktor untuk penawar sakit lahiriah sahaja. Seperti sakit darah tinggi, jantung dan sebagainya. Sakit rohani juga perlukan penawar atau pil. Oleh kerana itu roh ( hati ) hendaklah diberi makan pil rohani atau hiburan yang baik. Barulah roh (hati) itu sihat dan kuat. 

Roh yang sihat ialah roh yang mempunyai sifat-sifat hati yang bersih (baik) yakni sifat-sifat hati yang mahmudah.

Ertinya kita perlu dapatkan daripada guru mursyid. Begitu juga hati perlu dihiburkan. Manusia perlu dikongsikan berita tabsyir dan tanzir. Iaitu kabar yang menakutkan dengan neraka dan khabar yang menggembirakan dengan syurga. Dengan pimpinan guru mursyid dapat kongsikan dengan kita perkembangan hal-hal kerohanian.
Roh kita juga dapat disuburkan dengan bimbingan guru kerohanian tersebut. 

Maka roh kita akan subur dan sihat. Ia tidak sakit dan berpenyakit. Roh yang mempunyai sifat-sifat yang baik (mahmudah) seperti sifat tawaduk, pemaaf, pemurah,, berani, tawakal, sabar,  lapang dada, kasih sayang, timbang rasa, taat cinta Akhirat,, cinta Allah dan lain-lain lagi. Begitulah keperluan  rohani. Keperluan lahiriah mudah kita dapatkan melaui perkembangan teknologi informasi pada ketika ini. 

Ia sangat pesat dari abad ke 19, menuju abad ke 20. Dapat diprediksikan bahwa abad ke 21 akan mempunyai perkembangan teknologi yang lebih mutakhir yang akan lebih bermanfaat bagi manusia.Dengan hadirnya perkembangan Teknologi Informasi ini, tentunya semua faktor memiliki dampak positif dan negatif yang boleh berdampak dalam kehidupan kita. Kemajuan teknologi television, Handphone, internet dapat berdampak sangat besar bagi kehidupan kita.
Dampak Positif Perkembangan Teknologi Informasi

1. Dapat Menjangkau Lebih Jauh Dengan adanya internet, kita dapat menjangkau lebih jauh di semua belahan dunia. Contohnya saja kita berjualan, kita dapat menjangkau seluruh Indonesia, atau bahkan mancanegara untuk memperjualbelikan produk kita.

2. Menemukan Lebih Cepat Dalam dunia pendidikan tentunya kita tidak dapat hanya mengandalkan guru saja. Oleh karena itu, kita dapat memanfaatkan internet untuk mencari hal apapun yang berhubungan dengan pendidikan. Selain itu, pengajar juga dapat menerapkan konsep belajar yang kreatif dan atraktif.

Memiliki guru mursyid kita sentiasa dapat  perkembangan dan informasi tentang perjalanan hati. Ertinya membantu kita mengesan apabila hati diserang penyakit mazmumah. Hati yang diserang penyakit, Guru mursyid akan memberikan suntikan rohani. 
Ertinya roh akan bebas daripada
penyakit rohani iaitu mazmumah
Hati yang dirawat akan menjadi
sihat.

Suntikan dan pil rohani itu adalah zikir, tasbih, tahmid, tahlil, baca Quran, solat, sedekah selawat dan lain-lain.
Semua anggota dalam diri manusia kena diberi makan.Anggota lahir mahupun anggota batin. Kalau tidak, semua anggota itu akan kelaparan. Ilmu adalah makanan akal, jasad makanannya adalah nasi, roti dan sebagainya. Roh, raja di dalam diri makanannya adalah mengingati Tuhan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…