Langkau ke kandungan utama

Peralihan kuasa secara aman.


ABUYA BERGELANGGANG DALAM MASYARAKAT.

Pada tahun  awal tahun tujuh puluhan telah mengirim anak-anaknya dan anak-anak kawannya menuntut ilmu di pondok pengajian Kupang Baling Kedah. Sekolah agama pondok tersebut bernama Yayasan Khairiah. Ia diasaskan oleh kawan Abuya sendiri.

Ketika awal tujuh puluhan pondok tersebut diserahkan kepada Abuya. Abuya menerima dan mengirim tenaga mudir bersama kami pelajar-pelajar seramai 12 orang. Terdiri 6 orang pelajar lelaki dan 6 pelajar perempuan.

Ketika itulah nama Anuar Ibrahim mula popular sempena tunjuk perasaan kerana kebuluran yang berlaku di Baling Kedah. Ada kejadian mati kerana kebuluran. Beliau atas nama penuntut pelajar Universiti Malaya ketika itu.

Abuya berkawan baik dengan Anuar Ibrahim. Ketika beliau membuka sekolah swasta di Kampung Baru Abuya turut mendokong usahanya dengan mengirim anak sulung perempuannya belajar di sekolah Anuar Ibrahim yang bernama Yayasan Anda.

Ketika Anuar Ibrahim menjadi timbalan Perdana Menteri kepada Tun Dr Mahathir ketika itu. Lalu Abuya mengirim anak muridnya yang pernah bertugas dengan Anuar Ibrahim sendiri. Abuya minta tolong sampaikan pada yang dia tidak sempat menjadi Perdana Menteri Malaysia. Kata-kata Abuya tersebut nampaknya menjadi kenyataan. Ketika itu beliau ada pengaruh disisi Tun, minta supaya Abuya di ISA kan. Maka tindakan tersebut menjadi kenyataan. Abuya beberapa keluarga dan kawan-kawan di kenakan tindakan ISA. Abuya dan ada dikalangan anaknya di ISA kan dua kali. Namun pada hari semuanya telah jelas dan nyata. Hinggalah berlakunya peralihan kuasa. Ia berlaku secara aman sekali lagi membenarkan apa yang telah Abuya sebutkan. Bahawa Malaysia tetap berlaku aman sekalipun berlaku peralihan kuasa negara.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…