Langkau ke kandungan utama

RAHSIA SELAWAT BADAWI.Abuya ajarkan kita bacaan "Selawat Badawi" yang berbunyi:


Abuya Imam Ashaari Muhammad 
At Tamimi mendidik
keluarga dan pengikutnya mencintai Rasulullah SAW. Abuya tanamkan kecintaan tersebut melalui berselawat setiap kali menunggu masuk waktu sembahyang. Sekurang-kurangnya sepuluh minit sebelum masuk waktu berada di tikar sejadah untuk berselawat.
Syeikh Syed Ahmad Badawi adalah seorang wali Allah.
Makam beliau yang terletak di Tanta ini,sering menjadi kunjungan jutaan manusia yang tidak lekang untuk menziarahi makam beliau dari kalangan para sufi,ulama' dan manusia keseluruhannya. Moga Allah SWT mengurniakan kita himmah dalam mengamalkan sunnah-sunnah nabi yang mulia dengan memperbanyakkan selawat dan sentiasa berakhlak mulia. Kita berharap moga Allah SWT mengumpulkan kita semua dalam kalangan para Auliya' serta menjadikan kehidupan kita selari dengan kehidupan yang diamalkan oleh Rasulullah SAW.
Sheikh Syed Ahmad Badawi Radhiallahu anhu Sheikh al-Syed Ahmad al-Badawi RA adalah seorang wali Allah dan juga pengasas perintah Sufi Badawiyyah. Beliau dilahirkan di Fas, Maghribi pada 596 Hijrah dan meninggal dunia di Tanta, Mesir pada 675 Hijrah. Beliau telah banyak menyebarkan ilmu Allah di bumi Tanta dan juga dikenali dengan karamah beliau.

 Al-Syed Syeikh Ahmad al-Badawi RA adalah anak bongsu daripada tujuh kanak-kanak al-Sayyid 'Ali RA. Adik-beradiknya adalah al-Hasan (anak sulung, lahir di 583 AH), Muhammad, Fatimah, Zainab, Ruqayyah, dan Fiddah. Malah dari usia muda, al-Sayyid Ahmad (RA) sudah dikenali sebagai al-Badawi (badwi) kerana dia suka untuk menutup muka beliau, meniru tingkah laku penghuni padang pasir.Dan ketika beliau masih hidup di Fas, al-Sayyid Ahmad al-Badawi (RA) telah dibawa oleh saudara al-Sayyid al-Hasan beliau untuk bertemu dengan syeikh sufi dengan nama al 'Abd al-Jalil ibn' Abd -Rahman al-Naisabūrī, yang diiktiraf bakat rohani mudanya dan memberinya permulaan ke jalan Sufi.

Pada 603 Hijrah, al-Sayyid 'Ali mendengar suara di dalam mimpinya memberitahu beliau untuk berhijrah ke Makkah al-Mukarramah. Jadi dia mengambil keluarganya, termasuk tujuh tahun lama al-Sayyid Ahmad al-Badawi, untuk bergerak ke Makkah al-Mukarramah. Perjalanan ini mengambil masa kira-kira empat tahun. Mereka berhenti di beberapa tempat termasuk
Kaherah, yang pada masa itu berada di bawah pemerintahan al-Sultan Salehuddin al-Ayyubi.Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…