Langkau ke kandungan utama

'KIT' KESELAMATAN DUNIA DAN AKHIRAT.

Al QURAN ADALAH 'KIT' KESELAMATAN UMAT ISLAM.

Al-Quran; kitabullah yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW ini adalah satu panduan lengkap atau ‘kit’ yang perlu dibawa ke mana-mana oleh setiap umat Islam dalam menjalani kehidupan seharian. Jika ‘kit’ keselamatan atau kesihatan kita sanggup dan boleh usung ke hulur hilir sebagai persediaan jika ditimpa apa jua musibah, mengapa tidak Al-Quran?

Tahukah kita, selain kisah umat-umat terdahulu yang diceritakan sebagai pengajaran buat umat terkemudian, dalam Al-Quran juga terdapat banyak doa yang boleh kita amalkan. Persoalannya, untuk apa berdoa?

Doa adalah satu tanda kehambaan kita kepada sang Khaliq; pemilik alam ini. Dia yang memegang segala acuan kehidupan kita dan kepada Dia-lah kita patut jadikan sandaran mahupun rujukan sama ada ketika senang mahupun susah.

Berikut dikongsikan beberapa doa dari Al-Quran yang boleh diamalkan oleh ibu bapa untuk memohon zuriat keturunan yang soleh dan solehah.

Doa pertama,
“Wahai Tuhanku, kurniakanlah kepada-Ku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya, Engkau sentiasa mendengar (menerima) doa permohonan.”
(Surah Ali Imran ayat 38).

Ini adalah doa Nabi Zakaria yang memohon kepada Allah SWT agar dikurniakan zuriat yang baik untuk kelangsungan dakwahnya.

Doa kedua,
“Wahai Tuhanku! Jadikanlah aku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.”
(Surah Ibrahim ayat 40).
Ini adalah salah satu doa Nabi Ibrahim agar dipelihara zuriat keturunannya.

Ini adalah doa untuk memohon kebaikan daripada anak dan isteri.

“Wahai Tuhan kami, berilah Kami dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami, perkara-perkara yang menyenangkan hati melihatnya, dan jadikanlah Kami pemimpin ikutan bagi orang-orang yang bertakwa.”
(Surah Al-Furqan ayat 74)

Ini adalah doa permohonan Nabi Ibrahim a.s kepada Allah SWT agar dikurniakan zuriat keturunan. Selama bertahun-tahun, Nabi Ibrahim a.s sabar menanti dan akhirnya, Baginda dikurniakan anak dari Hajar iaitu Nabi Ismail dan Nabi Ishaq dari isteri pertamanya; Sarah sekalipun usianya sudah begitu lanjut ketika itu.

“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak dari kalangan orang-orang yang soleh.”
(Surah As-Saffat ayat 100).

Semoga dengan melazimi doa ini dapat menjadikan diri kita dan zuriat keturunan agar menjadi Muslim yang diredhai oleh Allah SWT sehingga akhir kehidupan kelak.

“Wahai Tuhanku, ilhamkanlah aku supaya tetap bersyukur akan nikmat-Mu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada kedua ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya, aku bertaubat kepada-Mu, dan sesungguhnya aku dari kalangan orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepada-Mu).”
(Surah al-Ahqaf ayat 15).

Doa ibu bapa adalah doa yang mudah untuk dimakbulkan. Oleh itu, para ibu bapa sewajarnya mengambil peluang ini untuk mendoakan kebaikan dan kesejahteraan buat anak-anak yang menjadi ‘amanah’ buat mereka.

Sesungguhnya, orang yang berdoa akan dikasihi oleh Allah SWT kerana dia menyedari tentang kedudukan dirinya sebagai hamba Allah SWT yang mengharapkan bantuan dari yang Maha Kuasa atas segala-galanya. Doa juga sebagai tali penghubung antara kita dengan Allah.

Mintalah kepada-Nya, pasti didengarinya. Cepat atau lambat dimakbulkan biarlah menjadi urusan-Nya, apa yang pasti sebagai hamba-Nya jangan berhenti berharap atau berdoa kepada-Nya dan jangan sesekali menyekutukannya dengan apa jua sekalipun dengan berharap pada makhluk yang lain. Wallahua’lam.







Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…