Langkau ke kandungan utama

IDRIS KUASAI 72 BAHASA.Setiap umat Islam wajib yakin dan percaya kepada 6 perkara
asas dalam Islam yang dikenali
umat Islam sebagai Rukun Iman, perkara ini didasarkan kepada
Hadis Jibril . Percaya kepada Allah.Percaya kepada Malaikat-Malaikat.Percaya kepada Kitab-Kitab.Percaya kepada Nabi-Nabi dan Rasul-Rasul.Percaya kepada Hari Akhirat.Percaya kepada Qada' dan Qadar

Nabi Idris a.s. ialah salah seorang rasul dan nabi yang 
diturunkan oleh Allah SWT
untuk membimbing manusia
ke jalan yang benar. Nabi Idris merupakan rasul kedua daripada 25 rasul yang wajib diketahui oleh umat Islam. Nama "Idris" (Bahasa Arab: إدريس‎) telah dihuraikan mungkin sebagai perkataan asal untuk maksud "penghurai."

Sungai Dajlah atau Tigris ialah salah satu daripada sungai besar yang mentakrifkan Mesopotamia, bersama dengan Sungai Furat. Sungai Tigris mengalir dari pergunungan Taurus di Turki. Dari situ, ia mengalir ke banyak negara terutamanya Turki, Syria dan Iraq.

Mesopotamia merupakan
tamadun terawal yang lahir di dunia lahir di wilayah yang kini terletak di Iraq, timur Syria, tenggara Turki dan barat daya Iran. Mesopotamia (dari bahasa Yunani bererti 'antara dua sungai') merupakan kawasan muka bumi yang terletak antara sungai Tigris
dan Euphrates, sebahagian besarnya termasuk dalam yang kini Iraq moden. 
And western part of Iran

Jelasnya, tamadun ini terletak di antara sungai Tigris dan Sungai Furat (Euphrates) yang dalam bahasa Arab, tamadun ini turut dikenali sebagai بين نهرين‎ (Bayn Nahrain: antara dua sungai). Wilayah Mesopotamia yang seluas 130 000 batu persegi dikelilingi pergunungan Zargos di bahagian timur laut dan dataran tinggi Arab di barat daya. Ia menganjur dari Teluk Parsi di tenggara hingga ke pergunungan Taurus di Turki hinggalah ke Teluk Parsi.

Sumer di selatan Mesopotamia biasanya dikenali sebagai "Buaian Tamadun (Cradle of civilization)". Bandar di Mesopotamia kemudian dijadikan ibu kota AkkadBabyloniaAssyriaMitanni,
Assyrian-BaruBabylonia-BaruParthiaSassanid dan empayar Abbasid. Pada
masa yang lain, kawasan ini
diperintah oleh kuasa asing, terutamanya Empayar AchaemenidMacedonia/Seleucid
RashidunUmayyad,
Ottoman dan British empayar.

Kaum nabi Idris manusia yang mula-mula pandai menulis. Nabi
Idris as, penulis pertama di dunia menulis pakai pen. Semasa zamannya, manusia sudah boleh bertutur di dalam 72 bahasa. Ia suka menulis, melukis dan pembangunan kota-kota kaum yang jumlahnya mencapai 188 buah kota.
وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِدْرِيسَ ۚ إِنَّهُ كَانَ صِدِّيقًا نَبِيًّا. وَرَفَعْنَاهُ مَكَانًا عَلِيًّا.
Dan bacakanlah (wahai Muhammad) di dalam Kitab (Al-Quran) ini perihal Nabi Idris; sesungguhnya adalah ia amat benar (tutur katanya dan imannya), serta ia seorang Nabi.
Dan Kami telah mengangkatnya ke tempat yang tinggi darjatnya.
(Surah Maryam 19:56-57).

وَإِسْمَاعِيلَ وَإِدْرِيسَ وَذَا الْكِفْلِ ۖ كُلٌّ مِنَ الصَّابِرِينَ.
Dan (demikianlah pula) Nabi-nabi Ismail dan Idris serta Zul-Kifli; semuanya adalah dari orang-orang yang sabar.
(Al Ambiya' 21:85-86).

Menurut ajaran Islam, Rasul dikira mempunyai fungsi atau tugas menyampaikan , menghuraikan sesuatu perkara yang ghaib dengan tujuan mendapatkan penerimaan umum. Menurut sumber Islam terkemudian, kira-kira kurun ke-8, mula merujuk Idris kepada  nama iaitu "Idris"  dan sumber lain menetapkan gelaran "Idris' .
Ialah  ia digelar Idris dalam bahasa Arab kerana kesetiaan nya mempelajari kitab suci dari moyangnya Nabi Adam a.s. dan Seth."Oleh itu, terdapat juga sumber lain yang terkemudian menerangkan samada Idris bermaksud "penghurai" atau mempunyai maksud lain yang berdekatan dengan tugas penghurai.

Penafsir klasik bagi al-Quran misalnya tafsir Al-Baizawi, mengatakan ia digelar Idris dari perkataan Arab dars, bermaksud "untuk mengarahkan," daripada ilmunya tentang misteri ketuhanan."Nabi Idris a.s. ialah salah seorang rasul dan nabi yang diturunkan oleh Allah SWT untuk membimbing manusia ke jalan yang benar.
Nabi Idris merupakan rasul kedua daripada 25 rasul yang wajib diketahui oleh umat Islam. terdapat juga sumber lain yang terkemudian menerangkan samada Idris bermaksud "penghurai" atau mempunyai maksud lain yang berdekatan dengan tugas penghurai. 

Penafsir klasik bagi  baizawi, mengatakan ia digelar Idris dari perkatan Arab dars, bermaksud "untuk mengarahkan," daripada ilmunya tentang misteri ketuhanan."
Nama nya disebut sebanyak dua kali di dalam al-Quran. Baginda dihuraikan sebagai seorang yang bijaksana. Dalam surah Dalam surah Maryam, Allah SWT berfirman:
وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِدْرِيسَ ۚ إِنَّهُ كَانَ صِدِّيقًا نَبِيًّا وَرَفَعْنَاهُ مَكَانًا عَلِيًّا
Juga disebut di dalam Kitab tentang Nabi Idris a.s.: Sesungguhnya ia amat benar (tutur katanya dan imannya), serta ia seorang Nabi:
Dan Kami telah mengangkatnya ke tempat yang tinggi darjatnya.
(Surah Maryam 19:55-57).

Nabi Idris dipuji sekali lagi:
وَإِسْمَاعِيلَ وَإِدْرِيسَ وَذَا الْكِفْلِ ۖ كُلٌّ مِنَ الصَّابِرِينَ.وأَدْخَلْنَاهُمْ   فِي رَحْمَتِنَا   ۖ إِنَّهُمْ
مِنَ الصَّالِحِينَ ﴿٨٦.
Dan (demikianlah pula) Nabi-nabi Ismail dan Idris serta Zulkifli; semuanya dari orang-orang yang sabar.;
Dan Kami masukkan mereka dalam (kumpulan yang dilimpahi) rahmat Kami: sesungguhnya mereka dari
( Surah  Anbiyaa’ 21:85-86).

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…