Langkau ke kandungan utama

SYARIAT MENEPATI FITRAH MANUSIA.

SYARIAT ISLAM BERTEPATAN DENGAN FITRAH MANUSIA.

(Aktiviti di Malaysia dan Indonesia).

Islam amat sesuai dengan fitrah manusia. Fitrah ialah sifat semulajadi, bakat, pembawaan perasaan keagamaan kepada mentauhidkan Allah SWT. Fitrah manusia pada mulanya adalah bersih daripada sebarang kesyirikan dan kemunafikan.Untuk membuktikan syariat Allah sesuai dengan fitrah, lihat beberapa contoh:


Mafhum daripada hadis nabi SAW bahawasanya manusia dilahirkan dalam keadaan fitrah, maka ibu bapanyalah yang akan membentuk anak ini menjadi yahudi, nasrani ataupun majusi.

Islam amat sesuai dengan fitrah manusia. Allah SWT sebut dalam al-quran mafhumnya "Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama Allah; (tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah. (Itulah) agama yang lurus; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.
(Ar rum 30:30)."

Fitrah Allah bermaksud ciptaan-Nya. Manusia diciptakan Allah mempunyai naluri beragama iaitu agama tauhid. Kalau ada manusia tidak beragama tauhid, maka hal itu tidaklah wajar. Orang yang tidak beragama tauhid itu adalah kerana pengaruh didikan ibu bapa seperti sabda nabi SAW tadi.

Islam ialah agama Allah SWT. Satu-satunya agama yang diredai Allah ialah Islam. Dalilnya Allah sebut dalam surah Ali Imran ayat 19 yang bermaksud:

“Sesungguhnya agama (yang diredai) disisi Allah hanyalah Islam. Tidak berselisih orang-orang yang telah diberi al Kitab kecuali sesudah datang pengetahuan kepada mereka, dengan sebab kedengkian (yang ada) di antara mereka. Barangsiapa yang kafir terhadap ayat-ayat Allah maka sesungguhnya Allah sangat cepat hisab-Nya.”

Maksud al kitab ialah kitab-kitab yang diturunkan sebelum Al Quran. Firman Allah lagi dalam surah yang sama ayat 85 yang bermaksud “Barangsiapa mencari agama selain agama Islam, maka sekali-kali tidaklah akan diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi.”

Islam amat sesuai dengan fitrah manusia. Sudah menjadi fitrah manusia bahawa lelaki memerlukan wanita sebagai teman hidup. Untuk itu maka dalam Islam ada satu syariat iaitu nikah kahwin. Islam mengharamkan zina, iaitu persetubuhan tanpa akad nikah yang sahih. Untuk meraikan fitrah manusia maka Islam menyuruh umatnya supaya berkahwin.

Allah sebut dalam surah ar rum ayat 21 mafhumnya “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah dia menciptakan untukmu isteri-isteri daripada jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.”

Islam amat sesuai dengan fitrah manusia. Ajaran Islam menitikberatkan tentang kebersihan samada kebersihan zahir maupun kebersihan batin. Sebab itu antara ilmu fardhu ain yang wajib dipelajari umat isslam ialah dalam bab bersuci. Amalan solat yang menjadi tiang seri dalam islam tidak akan bernilai tanpa bersuci.

Allah SWT suka kepada orang yang bersuci. Dalilnya firman Allah dalam surah al baqarah ayat 222 yang bermaksud “Mereka bertanya kepadamu tentang haidh. Katakanlah: "Haidh itu adalah suatu kotoran". oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari wanita di waktu haidh; dan janganlah kamu mendekati mereka, sebelum mereka suci. Apabila mereka telah suci, maka campurilah mereka itu di tempat yang diperintahkan Allah kepadamu. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertaubat dan menyukai orang-orang yang mensucikan diri.

Islam amat sesuai dengan fitrah manusia. Antara perkara pokok yang menjadi asas dan dasar maksud syariat Islam ialah menjaga akal. Dalam hal ini Islam mengharamkan apa-apa jalan yang boleh merosakkan akal. Islam mengharamkan arak kerana arak menyebabkan manusia rosak.

Banyak kajian mendapati bahawa peminum arak boleh mengakibatkan penyakit kronik, membahayakan diri ketika memandu, menyebabkan pergaduhan dalam keluarga, peminumnya menjadi tidak waras dalam tindakan, membunuh, merogol dan lain-lain kerana minum arak.

Dalam Islam Allah SWT menjelaskan “Hai orang-orang yang beriman, sesungguhnya (meminum) arak, berjudi, (berkorban untuk) berhala, mengundi nasib dengan panah, adalah termasuk perbuatan syaitan maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu mendapat keberuntungan (al maidah:90)

Islam amat sesuai dengan fitrah manusia. Antara makna Islam itu sendiri ialah selamat, sejahtera. Lafaz salam itu sendiri mengandungi makna doa keselamatan yang disebarkan sesama muslim. Sesungguhnya hanya dengan Islam sahaja kita akan selamat. Tiada keselamatan yang hakiki melainkan melalui jalan Islam. Islamlah, nescaya anda akan selamat!Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…