Langkau ke kandungan utama

CIRI-CIRI ETNIK BARU.


Ciri-Ciri etnik baru yang menjadi payung kepada bangsa lain. Di mana kebenaran yang ada pada mereka terserlah. Kebenaran yang dimaksudkan ialah: 

• Kasih sayang • Keadilan • Perikemanusiaan yang amat tinggi • Rasa bersama dan bekerjasama • Kesatuan dan perpaduan • Mengutamakan orang lain dan bertolak ansur
• Ilmu pengetahuan yang membawa kebaikan • Merendah diri pada Tuhan dan sesama manusia • Memikirkan kepentingan orang lain • Sangat simpati dengan orang susah, orang yang mendapat kemalangan dan orang yang mendapat ujian.


Umat Islam meletakkan harapan tinggi kepada etnik baru yang dikenalkan oleh Rasulullah dengan gelaran Ikhwan.Dengan adanya ikhwan moga dapat mengembalikan semula kebenaran yang di nanti-nantikan oleh semua bangsa dan agama yang ada di Malaysia. 

Kebenaran yang telah di sebutkan seperti di atas. Inilah yang Abuya kongsikan dengan kita sebelum ini bahawa golongan ikhwan ini sangat berperanan di era kebangkitan islam.

Iaitu kegemilangan Islam kali kedua bukan satu ramalan, rekaan atau khayalan. Ianya pasti terjadi kerana ianya merupakan janji dari lidah Rasul SAW."

Etnik baru yang menjadi payung kepada bangsa lain sifatnya lemah lembut, dia tegas dalam perjuangan. Walaupun banyak menyerah diri kepada Tuhan, dia tahan di uji.

Kalau di timpa pelbagai ujian, bertambah keyakinannya, bertambah optimisnya dan bertambah sangka baiknya dengan Tuhan. Jiwanya kukuh dan kental.


 Apa sahaja yang diperjuangkan ditegakkan pada dirinya terlebih dahulu. Kita boleh buat apa yang dia buat. Kita boleh amal apa yang dia amal. Dia boleh jadi contoh tidak mancam pejuang lain. 

Pejuang kebenaran boleh dijadikan tauladan. Pejuang lain perlu dijadikan sempadan. Pejuang lain selesaikan dengan akal, walaupun masalah itu bersabit dengan hati dan jiwa manusia.

Kita bersyukur kepada Allah di anugerahkan raja yang berperanan di era kebangkitan Islam. Sebelum ini sultan Mizan terengganu sangat memberi laluan kepada perjuangan Abuya. Ibunda Sultan Mizan berguru Quran yang sama dengan Ustaz Hasan Azhari yang anaknya kini selebriti yang tidak asing iaitu Jamaluddin Hasan Azhari. 

Kini kita dan dunia sudah menyaksikan pertabalan sultan Kelantan sebagai Agung. Iaitu Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Ke-15 Sultan Muhammad V telah melafazkan sumpah memegang jawatan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong pada 13 Disember 2016. Intitusi raja-raja memainkan peranan penting di era kebangkitan Islam kali kedua. Umat islam akan kembali gemilang. Saat dan ketikanya sudah menjelang tiba. Kita bersyukur Allah izinkan bersama berada di era kebangkitan Islam yang kedua bakal mencorak dunia baru Islam sekali lagi di Akhir zaman. 


Perjuangan kebenaran itu walaupun membawa Tuhan, membawa Islam, orang yang tidak Islam pun suka. Sebab kebenaran itu kepunyaan bersama. Islam atau tidak Islam, itu hidayah dari Tuhan, bukan hak kita. Tetapi berkaitan dengan kebenaran, kerana ia keperluan semua bangsa maka semua bangsa dan etnik boleh terima walaupun tidak Islam. Itulah dia di antara ciri-ciri kebenaran yang tersirat dan yang lahir. Kalau kita bahaskan, banyak lagi. Tapi sekadar itu sudah cukup. Dengan itu diharapkan dapat kita bezakan antara pemimpin kebenaran dengan yang bukan kebenaran. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…