Langkau ke kandungan utama

YAHUDI SANGAT MENGIKUTI KEBANGKITAN ISLAM.Melalui pengumuman Perdana Menteri Lee Hsien Loong rakyat di republik berkenaan akan memilih beberapa tokoh di kalangan orang Melayu dalam pilihan raya presiden negara itu yang dijadual pada 2017. Kata Lee langkah berkenaan dibuat sebagai satu daripada pembaharuan dalam sistem presiden negara tersebut. “Maknanya jika seseorang calon Melayu layak bertanding, Singapura akan mendapat seorang presiden Melayu sekali lagi. “Ini adalah kali pertama kita mendapat seorang presiden Melayu sejak lebih 46 tahun, selepas Yusof Ishak,” katanya dipetik akhbar Straits Times. Melalui agenda reformasi itu Singapura bercadang memperuntukkan jawatan presiden negara berkenaan kepada sesuatu kaum yang tidak mendudukinya selama lima penggal berturut-turut.


Bangsa Yahudi di akui bangsa yang cerdik. Dengan kecerdikannya dia menentang kebenaran yang datang dari Tuhan, iaitu agama Islam. Yahudi juga sangat faham bagaimana Tuhan gilir-gilirkan dikalangan manusia ini untuk menerajui dunia ini mengatasi manusia lain. Mereka tahu kini giliran Blok Timur yang akan menerajui dunia dan bangsa-bangsa yang lain. Mereka tahu bukan lagi blok Barat yang akan menerajui dan mencatur dunia selepas ini. Perjalanan zaman kejatuhan umat Islam berlarutan sudah 700 tahun hinggalah kehari ini. Pelbagai peristiwa telah dilalui oleh umat Islam. Di antaranya ialah, umat Islam telah dijajahi oleh penjajah Barat yang kedatangan mereka di negara-negara umat Islam adalah bertujuan merosakkan agama Islam dan mengkafirkan umat Islam. 


Dalam tempoh penjajahan itu, ada negara-negara umat Islam  hampir 100 peratus menjadi kafir. Ada setengahnya 50 peratus dari umat Islam menjadi kafir. Cuma yang agak pelik bagi satu bangsa yang di sebelah Timur ini iaitu di Tanah Melayu. Di masa penjajah masuk ke negara-negara umat Islam lain dan mengkafirkan umat Islam di sana. Di Tanah Melayu ini, waktu itulah orang-orang Melayu menerima Islam sebagai agama. Mereka bukan sahaja memeluk Islam dan bahkan mereka dapat berjuang mempertahankan Islam daripada dirosakkan penjajah. 


Sensitifnya orang Melayu kepada Islam dapat dilihat bagaimana mereka sanggup mengorbankan nyawa mereka dalam menentang Belanda dalam peristiwa Nathrah di Singapura. Nathrah adalah seorang anak perempuan Belanda yang ditinggalkan di bawah jagaan satu keluarga Melayu semasa kecilnya kerana Ibu bapanya lari ke negara mereka apabila Jepun menyerang Tanah Melayu. Dia menjadi Islam di bawah jagaan ibu dan bapa angkatnya di Singapura lalu berkahwin dengan seorang pemuda Melayu.


Selepas Jepun diusir oleh British di Tanah Melayu dan setelah beberapa tahun selepas itu, ibu dan ayah Nathrah datang untuk mengambilnya kembali kepangkuan keluarga sedangkan Nathrah sudah beragama Islam, sudah berkahwin dengan orang Melayu. Nathrah sendiri tidak mahu mengikut Ibu bapanya yang kafir itu. Lalu berlakulah perbicaraan di Mahkamah mengikut undang-undang civil. Ibu bapa Nathrah berjaya mendapatkan hak penjagaan kembali ke atas anak mereka Nathrah lalu mereka mahu membawanya pulang. 


Di waktu Itulah berlaku pertumpahan darah di antara umat Islam dengan pihak berkuasa Singapura kerana mempertahan Nathrah, bukan kerana dia sudah berkahwin dengan orang Melayu tetapi maruah agama Islam sudah tercabar dan orang Melayu sanggup menggadaikan nyawa bagi mempertahankan maruah agama. Inilah yang dikatakan peliknya orang Melayu. Di waktu penjajah menjajah negara umat Islam dengan tujuan menkafirkan mereka di sana, orang Melayu begitu kuat dengan ajaran Islam. 


Ustaz Taha as-Suhaimi ialah keturunan langsung Nabi s.a.w. yang dicintai melalui keluarga Ba Shaiban, satu gelaran yang terkemuka Bani 'Alawi dari Hadramaut. Beliau dilahirkan pada Khamis, pada 27 Julai 1916 M / 26 Ramadhan 1334 H.
Beliau menerima pendidikan awal di Lembaga Raffles di Singapura dan kemudian di Kuliyah al-'Attas di Johor, Malaysia, yang ayahnya, Syeikh Muhammad Fadhlullah yang alim dan arif dalam syariat, yang mendirikan dan bertindak seperti Dekan. 


Setelah lulus dari kolej, beliau melanjutkan pelajaran di Universiti Al-Azhar, Mesir untuk belajar lebih lanjut. Ketika di Mesir, beliau mengunjungi makam Syeikh Ahmad Badawi di Tanta. Di sana, beliau menerima instruksi yang jelas untuk mencari ilmu. Kerana pengalaman itu, beliau belajar di Mesir untuk jangka waktu sekitar 8 tahun sebelum pulang kembali ke Singapura, diisi dengan berbagai pengetahuan tentang ilmu agama yang difahami orang banyak dan tanpa sertifikasi apapun. 


Ustaz Taha as-Suhaimi segera menemukan bahawa datuknya, Syeikh Muhammad Ibnu 'Abdullah as-Suhaimi, wali Allah yang besar, mendirikan sebuah tariqat dengan bacaan al-Aurad al-Muhammadiyah adalah amalan utama. Beliau kemudian dilanjutkan belajar di Klang, Malaysia, di mana pamannya, Syeikh Muhammad Khairullah, juga pernah membimbing para murid di tariqat ini. Beliau menerima pelatihan rohani dari pamannya di Klang di mana dia memasuki uzlah untuk jangka waktu sekitar 6 bulan. Setelah mencapai ijazah di mana beliau diberikan izin untuk membimbing orang-orang dan terhadap tariqat ini, dia kembali ke Singapura dan diangkat sebagai dosen di Ngee Ann College dan presiden pertama dari Shari'ah Court. 


Beliau telah memainkan peranan dalam mempertahankan Madrasah Al-Ma'arif Al-Islamiah, melalui perusahaan perjalanannya. Beberapa keuntungan dari perusahaan tersebut telah disalurkan kepada Madrasah dari dana. Beliau juga yang menyumbangkan keuntungan dari buku ke Madrasah. Selain itu kegiatan di Madrasah itu, beliau juga aktif di Masjid Ma'rof. Beliau juga disiapkan untuk skrip program agama di Radio Singapura, dan mengajar mata pelajaran agama di rumahnya. Beliau dikenal sebagai Syeikh tariqat dan seni beladiri eksponen. Di antara buku-bukunya ialah: 


1) Hakikat Syirik  
2) Haji dan Umrah  
3) Tauhid  
4) Qadha 'dan Qadar  
5) Kitab »Iman  
6) Kitab Puasa  
7) Bukti-bukti Kebenaran Al-Quran  
8) Apakah Alkitab telah diubah  
9) Muhammad Foretold Sebelumnya dalam Kitab Suci.  


Selama tahun 1960, beliau dikenal masyarakat Muslim di Singapura bahawa Tariqat Al-Muhammadiyah memiliki bentuk yang dikenal sebagai seni beladiri pencak silat Sunda yang berafiliasi dengannya. Selama huru-hara di Singapura, Ustaz Taha dihadapi mendadak peningkatan jumlah murid yang mencari perlindungan dari kekerasan yang sampai detik hitam dalam sejarah Singapura. Perlindungan yang diberikan oleh Allah melalui cara ini adalah seni beladiri yang efektif sehingga jumlah murid mencapai puluhan ribu. Kini, Pemerintah Singapura yang dibutuhkan pendaftaran lisensi untuk setiap persatuan yang mencakup seni beladiri sebagai latihan. Kerana ini, Ustaz Taha mendirikan Persatuan Singapura Islam dan Pencak Silat yang dikenal sebagai PERIPENSIS, yang lokasinya dekat dengan Madrasah Al-Ma'arif di Ipoh Lane.


Di Singapura, Ustaz Taha yang terkenal untuk sangat aktif menjadi pendebat ketika membahaskan tasauf dan agama Kristian. Beliau bahkan menulis beberapa buku dalam bahasa Inggeris yang berkaitan dengan agama Kristian, yang mana usahanya itu sama dengan usaha dan jasa Ahmad Deedat. Kerana itu keluasan pemahaman beliau tentang berbagai ilmu agama, keberanian, kearifan dan menguasai bahasa Inggeris dan Bahasa Arab, beliau selalu mudah menyelesaikan masalah seperti Tawassul dan Tabarruk. Para sufi lainnya di Singapura bahkan mendekati beliau untuk mempertahankan kepercayaan mereka ketika mereka menghadapi tuduhan bidaah dari antara ulama tertentu dari masyarakat Muslim Singapura.


Ustaz Taha akan selalu diingat sebagai mualim utama dari Tariqat Al-Muhammadiyah. Beliau akan selalu diingat sebagai insan yang sangat percaya bahawa adalah mustahil bagi umat Islam untuk berbohong. Diamati dengan teliti semua pidatonya dan aktivitinya itu dalam harmoni dengan sunnah kita tercinta Nabi Muhammad s.a.w.. Beliau tinggal dalam satu kehidupan sederhana dan walaupun ia benar-benar kaya. Kekayaan beliau itu disedekahkan ke Madrasah Al-Ma'arif, PERIPENSIS dan orang-orang yang dianggap miskin. Beliau makan sehari-hari sangat sedikit dan pakaiannya hanya terdiri dari dua helai. Ada masanya beliau sendirian di malam hari. Selama pelajaran, beliau akan, hampir selalu, menjelaskan konsep-konsep agama tertentu dalam hal pengembangan ilmu pengetahuan dan sebaliknya. Beliau akan menerangkan kepada siswa yang kadang-kadang sulit untuk memahami beberapa konsep dan praktik agama. 


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…