Langkau ke kandungan utama

ABUYA MELAHIRKAN USAHAWAN ISLAM.


PEMBINAAN ROH DAN PENGUASAAN KEMAHIRAN.

Pendidikan yang Abuya lagang bukan sahaja mereka menguasai kemahiran berbahasa Arab dan boleh menguasai kitab kuning juga ada kemahiran dalam hidup.Pendidikan kemahiran hidup sekarang mendapat tempat dalam masyarakat. Hal ini Abuya Ashaari Muhammad At Tamimi telah lama melagangnya.
Penjelasan gambar: Ustaz Umar Darus membuka lapan buah premis. Ustaz Zamri membuka ladang jagung di Rompin. Ustazah Norlia membuka sekolah agama.

Melalui pendidikan yang Abuya cetuskan disamping membuka kitab dan banyak mendedahkan kemahiran hidup melalui program khibrah diprojek-projek yang tekah dicetuskan.

Secara umumnya Kemahiran Hidup adalah merupakan satu mata pelajaran bercorak amali yang diajar di sekolah. Mata pelajaran ini digubal bertujuan untuk mengembangkan keupayaan dalam bidang reka bentuk dan teknologi  serta perniagaan dan keusawahanan. Bidang ini dapelalat dikuasai melalui penguasaan kemahiran praktis, pengetahuan serta pemupukan sikap yang positif berasaskan teknologi dan keushawanan.

Kita boleh lihat bagaimana keluarga Abuya sendiri banyak yang mampu berdikari. Ada yang membuka kilang makanan, ada yang membuka klinik, ada yang membuka pasaraya dan lain-lain lagi. Ada yang ikuti program OSD iaitu operasi risalah dakwah. Dengan pendedahan OSD peluang mendekati dan mengenali masyarakat.

Aktiviti-aktiviti kibrah berkesan sehingga mereka dapat menyumbang sesuatu untuk negara sebagai jentera yang menghasilkan produk tempatan. Konsep yang baik ini perlu diterap dan dilaksanakan dengan  sebaiknya demi masa depan anak-anak tersebut.

Melalui operasi risalah dakwah bukan sahaja melahirkan pendakwah tetapi juga generasi yang berjiwa dan boleh berdikari.


Dalam merancang dan melaksanakan sesuatu proses pengajaran dan pembelajaran Kemahiran Hidup kepada murid-murid, guru-guru perlu memfokaskan bina insan mereka. Menghidupkan jiwa atau roh mereka.

Dengan memberikan perhatian kepada pembinaan insan, dapat membantu mereka melaksakan progeam kibrah yang didedahkan.

Guru akan dapat memfokuskan kepada sesuatu kemahiran dengan lebih berkesan. Lebih-lebih lagi apabila roh mereka terbena akan memotivasikan mereka untuk menguasai kemahiran yang didedahkan kepada mereka.


Bukan semua murid-murid ini perlu diberi latihan dan aktiviti yang sama, sebaliknya guru-guru perlu merancang aktiviti-aktiviti yang berlainan oleh tahap kebolehan mereka juga berbeza. Jelasnya guru-guru boleh mengubahsuai setiap aktiviti pengajaran dan pembelajaran sesuai dengan tahap pencapaian murid-murid.

Komponen ini memberi fokus kepada latihan-latihan dan kemahiran untuk membolehkan murid menguasai pembelajaran berdikari. melalui proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat menjalankan aktiviti-aktiviti seharian dengan lebih yakin.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…