Langkau ke kandungan utama

HIDUP DI PADANG PASIR.KEHIDUPAN YANG EKSTRIM.

Orang Badwi yang hidup dipadang pasir sahara yang luas bagaikan tidak bertepi. Padang sahara lebih dekat dengan kehidupan secara semula jadi. Kehidupan orang Arab Badwi mereka hidup berpindah randah. Kehidupannya ringkas dan simpel. Unta menjadi kenderaan mereka digurun sahara. Mereka suka memburu binatang
di Gurun sahara.Mereka boleh hidup hanya berbumbung kan langit dan berlantaikan pasir sahara.

Kaum badawi adalah penduduk padang pasir, mereka tidak memiliki tempat tinggal tetap tetapi hidup secara nomad yang berpindah-pindah dari satu tempat ke tempat yang lain untuk mencari sumber mata air dan padang rumput baru. Mata penghidupan mereka adalah berternak kambing, biri-biri,
kuda dan unta. Kehidupan masyarakat nomad tidak banyak memberikan perluang untuk membangun sebuah peradaban.

Dalam apapun cuaca dan suasana orang mukmin tetap mendapat Tuhan. Berdoa adalah hubungan rohani seorang hamba dengan Allah SWT.Doa akan membuat orang beriman tetap terhubung erat secara pribadi dengan Tuhan. Doa ucapan syukur, pujian, dan doa permohonan semuanya baik. Hal yang terpenting untuk didoakan adalah apa yang ada di dalam hati kita sendiri.
Contoh Negara Moroko atau Maghribi boleh memberikan kita pengalaman hidup dipadang pasir. Kita suka mencari sesuatu yang tidak ada ditempat kita.Kota yang paling dekat dengan Sahara di Maroko adalah kota Merzouga. Letaknya berada di utara dan cukup jauh dari kota – kota besar seperti Casablanca, Marakesh, dan Tangier.

Kehidupan Kaum Badui masih seperti cara hidup nenek moyangnya, iaitu tinggal di dalam khemah yang dibuat dari bulu kambing atau unta, sedang domba dan kambing masih digembalakan di padang rumput seperti zaman dahulu kala. Pekerjaan yang biasa dikerjakan oleh orang Badui ialah menternak kambing dan unta serta kadang-kadang juga kuda, berburu dan keluar mencari nafkah.

Sementara kebanyakan orang Badwi sudahpun meninggalkan cara hidup nomad serta tradisi kaum mereka untuk cara hidup moden di bandar, mereka masih mengekalkan budaya Badwi tradisional dengan konsep kekitaan muzik tradisional, puisi, tarian, dan banyak lagi amalan budaya. Tradisi-tradisi seperti menunggang unta dan berkhemah di gurun masih popular buat orang Badwi bandar. Ketua Badwi As Syammar Jordan telah lama mengenali Abuya.

Penulis setiap kali ke Jordan akan menziarahi ketua Badwi bagi pihak Abuya meneruskan silaturrahim yang sudah terjalin persahabatan begitu lama. Perjuangan Abuya Sy.Imam Ashaari Muhammad at-Tamimi mendapat sokongan kuat daripada ketua kabilah Ash Syammar negara Jordan. Hinggakan Jordan adalah menjadi negara ke dua  bagi Abuya selepas Malaysia, kerana layanannya terhadap Abuya ; baik dari kalangan atasan hingga bawahan.

Apabila kita dapat kembalikan semula maruah, kita akan menyaksikan kegemilangan  Islam. Ini akan berlaku apabila umat Islam sudah kembali kepada maruah diri, tunggulah, sejarah kegemilangannya akan berulang kembali. Apa yang telah dicapai oleh Rasulullah, para sahabat dan seluruh salafussoleh akan kembali semula ke tangan kita , insyaallah. Sebab, kejayaan mereka ialah umat yang bermaruah!.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…