Langkau ke kandungan utama

TANDA KASIH SAYANG.RASAILAH KASIH SAYANG TUHAN.

Tanda kasih sayang Tuhan kepada hamba-hamba-Nya adalah terlalu banyak. Di antaranya, dapat melihat benda-benda yang indah. Dapat mendengar kata-kata yang indah. Dapat mendengar perkara-perkara yang sedap didengar. Setiap detik kita menghirup oksigen. Merasai kelazatan makanan dan minuman. Apabila kita letih ditidurkanNya kita. Bangun dari tidur, dapat mandi rasa segar kembali.

Semua ini adalah tanda-tanda kasih dan sayangNya Tuhan kepada kita. Hamba dan makhluk ciptaanNya. Namun begitu mengapa kita tidak rasa kasih sayang Tuhan itu? Ini menunjukkan bahawa hati kita telah mati. Matinya hati kita kerana kita telah cinta dengan dunia.

Justeru ubat bagi hati itu
zuhud yakni hati tidak terpaut dan tidak terpesona dengan dunia. Walaupun dunia itu dalam genggaman kita. Sabda Nabi SAW, حب الدنيا رأس كل خطيءة
Maksudnya cinta dunia itu ibu segala kejahatan."

Bermula dari cinta dunia itulah akan lahir seribu satu bentuk kejahatan. Cinta dunia bukan bererti cinta pada harta benda semata-mata. Cintakan jawatan, inginkan pangkat, glamor, inginkan pujian, sangat suka kepada kemasyhuran bahkan apa saja yang dibuat jika niatnya bukan kerana Allah dan bukan kerana Akhirat itu bermakna ada terselit kepentingan-kepentingan dunia dan kerana dunia.

Berdoalah kita agar dipelihara oleh  Allah hati dan perjalanan nafsu diri kita. Jagalah hubungan kita dengan guru dan ibubapa agar kita tidak termasuk dalam golongan orang yang berbuat dosa dan derhaka kepada Tuhan.Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

PERANG RIDDAH.

( Ladang kurma di Madinah berlatar belakangkan bukit Uhud ).


Perang Riddah (Arab: حروب الردة), juga disebutPerang Melawan Kemurtadan Melawan Kemurtadan Melawan Kemurtadan Melawan Kemurtadan, membentuk pasukan yang terbagi atas sebelas infantri.Pasukan tersebut melawan pemberontakan beberapa suku Arab. Perang ini dilancarkan oleh Khalifah Abu Bakar selama tahun 632 dan 633 M, setelah kematian
Nabi Muhammad SAW.

Pemberontakan-pemberontakannya, dalam penulisan sejarah Islam pada masa itu dianggap bersifat keagamaan, oleh kerana ada salah seorang pengikut Nabi Muhammad yang kemudian mengaku sebagai seorang nabi iaitu, Musaylamah Al Kazzab.

Pemberontakan tersebut ada aspek keagamaan lainnya. Madinah telah menjadi pusat sistem  sosial dan politik, yang di dalamnya agama menjadi bagian penting; akibatnya tidak terelakkan lagi bahwa reaksi melawan sistem ini juga memiliki aspek keagamaan.

Di awal pemerintahan khalifah Abu Bakar telah terjadi peristiwa riddah secara besar-besaran yang menggonc…

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…