Langkau ke kandungan utama

PERJUANGAN IKHWAN DAN ASOIB DI TIMUR.

PERJUANGAN IKHWAN DAN ASOIB DI TIMUR.


Apabila kita mengatakan perjuangan Islam ertinya adanya sebuah
wadah. Di era kepimpinan bani tamim wadahnya bertaraf toifah. Sebagaimana pesanan Rasul senantiasa ada satu kelompok daripada umat ku yang menzahirkan kebenaran..."yang ada pemimpin yang ditaati, ada pengikut yang setia, ada dasar perjuangan yang berlandaskan Al Quran dan As Sunnah, yang ia ditegakkan lebih dahulu sejauh yang termungkin di dalam jemaah itu sebagai model. Ada aktiviti ke luar dan ke dalam melalui berbagai-bagai cara dan
strategi untuk mencapai matlamat.


Apabila berlaku kebangkitan Islam kali kedua, ertinya akan berlaku kepimpinan bertaraf sejagat. Inilah kepimpinan Imam Mahdi yang berlaku di era kebangkitan Islam sekali lagi. Semua umat Islam sedang menunggu  bahkan manusia seluruhnya menunggu satu perubahan sistem hidup sejagat yang menjanjikan keamanan sebenar.
Kepimpinan Imam Mahdi bermula dari Timur. Ertinya Islam tidak berjuang secara individu atau secara kecil-kecilan atau secara toifah tetapi ia berlaku bertaraf sejagat. Wadahnya bermula daripada timur dan diterima secara meluas bertarat dunia.


Bila tapaknya dijanjikan, orang-orangnya juga dipersiapkan. Ikhwan dan Asoib adalah pejuang-pejuang di era kebangkitan Islam kali kedua. Mereka adalah para pejuang IM ini. Sepertilah Timur dipersiapkan untuk menjadi wadah perjuangan Imam Mahdi, begitu juga orang yang menjadi calon kepimpinan akhir zaman yang dipersiapkan oleh Rasulullah dari kelahirannya, pendidikannya, perkahwinannya, bahkan pertemuan ibu dan ayahnya juga adalah dalam rancangan Rasulullah. Begitulah juga menyiapkan Ikhwan dan Asoib. Pelbagai usaha demi usaha dan pelbagai cara demi melahirkan orang-orangnya ini.


Ikhwan dan Asoib inilah yang mengisi dan memeriahkan jemaah IM di seluruh dunia. Kini mereka sedang berperanan demi menjayakan misi besar kedua ini. Bila jemaahnya dijanjikan dan orang-orangnya juga disiapkan, mereka sentiasa dipandu oleh kerajaan ajaib demi menjayakan jadual Tuhan ini. Roh baginda Rasul-lah yang menjadi kekuatan mereka, bilamana terhubungnya roh para pejuang dengan roh baginda Nabi melalui selawat yang bersama perasaan rindu yang mendalam.


Jadi ini sangatlah menakutkan yahudi bilamana telah lahir golongan yang telah disebut di dalam hadis ini. Kerana mereka tidak dapat dihalang kehendak dan kemahuan mereka dalam membangunkan Islam walaupun dihalang dengan 1001 cara dan gaya.

"Di antara umatku yang bersangatan cintanya kepadaku, ialah manusia yang hidup sesudahku. Salah seorang di antara mereka itu (kerana) sangat ingin melihatku, (sehingga sanggup berkorban) dengan anak isteri dan seluruh harta bendanya." Abu Hurairah

Begitu sekali dahsyat dan hebatnya perasaan rindu mereka terhadap baginda Nabi, jadi mereka inilah orang yang dipersiapkan untuk bersama-sama menjayakan kebangkitan Islam kedua ini. Bagaimana yahudi tidak takut kepada mereka, kerana demi Nabi-nya bukan sahaja harta dan keluarga bahkan nyawa sanggup dikorbankan demi kebangkitan kedua ini.

Dari Ibnu Umar RA katanya, Rasulullah SAW ditanya oleh para sahabat RA, "Apakah ada orang yang beriman kepadamu sedangkan mereka tidak pernah melihatmu dan membenarkan ajaranmu sedangkan mereka tidak pernah melihatmu?" Baginda SAW menjawab, "Mereka itu adalah Ikhwanku dan mereka bersama-samaku. Beruntunglah mereka yang melihatku dan beriman kepadaku dan beruntung juga mereka yang beriman kepadaku sedangkan mereka tidak pernah melihatku." (diulang 3 kali). Hadis Riwayat Muslim


Telah mengeluarkan Tabrani dalam Al Ausat, dari Ibnu Umar bahwa Nabi SAW telah mengambil tangan Ali dan bersabda: “Akan keluar dari sulbi ini pemuda yag memenuhi dunia dengan keadilan (Imam Mahdi). Bilamana kamu melihat yang demikian itu, maka wajib kamu mencari Pemuda dari Bani Tamim, dia datang dari sebelah Timur dan dia adalah pemegang panji-panji Al Mahdi”. dari kitab Al Hawi lil Fatawa oleh Imam Sayuti


Nikmat kepada para pejuang kebenaran ialah berada dalam tapak yang terpelihara iman dan Islam-nya. Ini bukan sembarangan tapak, kerana ia adalah dijanjikan. Bersamanya pemimpin dijanjikan, bantuan yang diberikan kepada mereka sangat luar biasa. Berkali-kali cubaan untuk menghancurkan Timur ini gagal. Bahkan ujian yang datang juga dari perlbagai penjuru dan kemuncaknya bila berhadapan dengan kuasa besar yang menghancurkan tapak ini. Namun yang berlaku bila dihancurkan semakin besar pengaruh Malaysia dan tidak terhalang lagi, namun musuh melakukan secara halus selepas ini.


Ini membuktikan bahawa ujiannya juga besar, bukan daripada orang biasa bahkan berhadapan dengan sebuah kuasa besar yang menguasai dunia sekarang. Inilah yang menjadi ketakutan yahudi, hingga sebuah negara kecil atau kelompok kecil namun terpaksa berdepan dengan sebuah pengaruh diperingkat dunia dan didokong oleh kuasa OIC. Namun ini semua menjadi kekuatan bagi para pejuang ditimur yang ingin menjadi Ikhwan dan Asoib. Ujian yang datang menjadi baja menyubur kekuatan dalam berjuang. Nikmat yang diberi menjadi hiburan dan kekuatan kepada mereka dalam melaksanakan jadual Tuhan ini.


Kemuncak ketakutan yahudi ialah bilamana hati-hati para pejuang terhubung dengan Allah dan Rasul. Rasa takutkan Allah dan rindukan Rasul adalah kekuatan bagi umat Islam. Namun rasa-rasa ini dihilangkan dari umat Islam oleh yahudi dengan usaha-usaha mereka yang memakan masa ratusan tahun. Nampaknya usaha mereka telah berjaya. Umat Islam benar-benar jauh dari Tuhan, dan inilah yang yahudi mahukan. Bilamana Allah tidak lagi diagungkan, bahkan dipersenda dan dipermain-mainkan. Umat Islam dicatur oleh mereka sesuka hati.Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…