Langkau ke kandungan utama

BUKAN ERA KOMUNIS.


BUKAN GILIRAN KOMINIS.
"Kalau bukan kerana ini giliran Islam, kominis sudah kuasai kita..." antara coretan ekspedisi Timur Tengah - Thailand bersama Abuya sebelum penangkapan ISA. Abuya ada tulis sajak khas tentang kejatuhan  kominis.

Pepecahan dunia sewaktu era Perang Dingin. Blok Kapitalis: Amerika Syarikat dan sekutunya. Blok Komunis:
Kesatuan Soviet dan sekutunya.
Dunia Ketiga: Negara berkecuali
dan neutral.
1985 MikhailGorbachev
memegang jawatan Ketua Parti Komunis Soviet Union ( USSR ) dan bermulalah era keruntuhan ideologi Komunis.1989 ekonomi
Soviet Rusia amat goyah dan parah. Dasar-dasar Stalin dilihat punca masalah ini serta alasan terbaik kenapa Soviert Union ketinggalan dalam banyak bidang teknologi berbanding di Eropah malah telah diatasi oleh sesetengah negara di Asia Timur Jauh.
Hanya Islam yang mampu bertahan menghadapi cabaran zaman, perubahan masa ideologi dan gelombang fikiran manusia. Selain daripada Islam,
semua ideologi ciptaan otak akan runtuh sama ada oleh tekanan dari luar atau krisis dalam tubuh badan ideologi itu
sendiri.
Tidak ada kekuatan lahiriah yang dapat menahan bencana alam yang berlaku. Kepincangan ideologi-ideologi ini akan terserlah melalui dua cara. Pertama, oleh bencana alam atau pun musibah kecuain manusia. Kedua, kerana krisis
yang timbul hasil ketidak sempurnaan ideologi itu sendiri.
Tidak ada kekuatan lahiriah yang dapat menahan bencana alam yang berlaku. Amerika Syarikat,
negara termoden dan terkuat
di bidang ekonomi, teknologi,
ketenteraan baru-baru ini dilanda kebakaran besar yang berlaku di California, Amerika Syarikat disifatkan seolah-olah neraka dunia.Setakat ini, kebakaran yang telah memusnahkan lebih 57,870 hektar kawasan dan 476 struktur di negara tersebut.
Keruntuhan ideologi otak  terpapar  jelas di hadapan mata.
Semuanya menunjukkan kegagalan untuk terus mara membina tamadun otak yang kabur dan mengecewakan dan
seolah-olah sengaja diatur oleh
Allah untuk membolehkan suatu
kuasa lain muncul.
وَتِلْكَ ٱلْأَيَّامُ نُدَاوِلُهَا بَيْنَ ٱلنَّاسِ
Ertinya: "Demikianlah hari-hari
Kami pergilirkan di antara manusia agar mereka dapat pengajaran"(Ali Imran 3:140)
Soalnya sekarang, siapakah kuasa itu? Tanpa berdolak-dalik
lagi kita tegaskan, inilah zaman
kegemilangan Islam. Pada hari ini telah berlaku satu kejutan bilamana arus kebangkitan Islam telah melanda seluruh dunia. Ideologi otak adalah serpih bila di bandingkan dengan kesempurnaan ajaran Islam.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…