Langkau ke kandungan utama

SISTEM PENDIDIKAN NEGARA PERLU DI POST-MORTEMPendidikan paling penting dan utama kerana ia adalah sumber ketahanan dan kekuatan generasi kita. Pendidikan dalam Islam dekat dengan rohani manusia. Sudah tiba masanya kita kaji semula sistem pendidikan yang kita lagang sejak merdeka hingga ke hari ini;
iaitu tentang sejauh mana keberkesanannya menghasilkan
manusia yang mampu berbakti dengan sempurna kepada bangsa dan negara.
Post-mortem dibidang industri kemanusiaan ini amat perlu kerana perkembangan-perkembangan mutakhir sangat mencemaskan kita. APABILA kita bercakap tentang moral, akal kita pasti terarah kepada golongan remaja.
Ini kerana kerosakan moral yang bermaksud keruntuhan akhlak dan nilai-nilai murni dalam diri seseorang selalunya lebih difokuskan terhadap golongan remaja.
Ini kerana kerosakan moral yang bermaksud keruntuhan akhlak dan nilai-nilai murni dalam diri seseorang selalunya lebih difokuskan terhadap golongan remaja.
Golongan ini banyak terlibat dengan aktiviti yang tidak sihat seperti mengamalkan gaya hidup bebas, terlibat dengan jenayah, penagihan dadah, budaya lepak dan bermacam-macam lagi masalah sosial.
Sekiranya mereka terus dibiarkan hanyut dalam mengamalkan gaya hidup seperti ini, sudah pasti negara akan mengalami kerugian yang besar.
Akibatnya, pelbagai kes pelik yang di luar kotak pemikiran kita berlaku sejak akhir-akhir ini.
Misalnya, kes seorang ibu tunggal yang tergamak melacurkan dua anak perempuan masing-masing berusia 13 dan 10 tahun kepada dua lelaki warga Bangladesh di Johor Bahru, Johor.
Lebih menyayat hati, kanak-kanak malang itu dipaksa melakukan hubungan seks dengan kedua-dua lelaki ber­kenaan secara bergilir-gilir sambil dilihat sendiri oleh tertuduh dengan bayaran RM50 seorang.
Wanita berusia 39 tahun itu mengaku salah terhadap 10 pertuduhan yang dibacakan ke atasnya oleh jurubahasa mahkamah, sekali gus dijatuhi hukuman penjara 75 tahun oleh Mahkamah Sesyen Johor Bahru.
Pada hari Isnin lalu juga, Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya mendedahkan, aktiviti seks rambang membabitkan seks sesama jantina dikenal pasti sebagai punca kepada kes baharu jangkitan HIV dan AIDS di negara ini.
Sebanyak 108,519 kes jangkitan HIV dan AIDS direkodkan di negara ini sejak 1986 hingga tahun lalu dan negeri Selangor mencatatkan jumlah kes tertinggi iaitu 26 peratus daripada jumlah kumulatif itu.
Seks rambang antara lelaki dan perempuan serta seks rambang antara lelaki dengan lelaki.
Namun, apa yang mengejutkan ialah banyak kes seks rambang antara lelaki dengan lelaki ini melibatkan mereka dalam bidang profesional.
Pada hari yang sama juga, seorang bayi lelaki yang masih bertali pusat ditemui dalam keadaan menggigil akibat kesejukan selepas ditinggalkan di sebuah hentian bas di Kampung RTP Lebu, Bentong, Pahang.
Bayi malang itu ditemui di atas tempat duduk hentian bas tersebut dengan hanya dibalut sehelai kain batik yang masih dibasahi darah oleh seorang penduduk kampung.
Bayi seberat 2.8 kilogram itu mempunyai kesan gigitan semut pada dahi dan dagu tetapi berada dalam keadaan sihat selepas menerima rawatan di klinik.
Di lokasi yang berlainan, Agensi Antidadah Kebangsaan Kerian di Perak menahan seramai 29 orang termasuk seorang lelaki lumpuh dalam operasi perdana Perangi Dadah Habis-habisan di sekitar bangunan pasar lama.
Dalam tangkapan tersebut, lelaki berusia 52 tahun yang cacat pada kaki kanan akibat kemalangan 16 tahun lalu itu ditahan anggota AADK selepas dipercayai positif dadah jenis morfin.
Sementara itu, seramai 15 orang minah rempit antara 131 orang pelumba haram yang ditahan polis dalam operasi bersepadu dijalankan di Jalan Jelapang-Silibin, Ipoh, Perak.
Dalam pada itu, kajian Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia pula mendedahkan, 43.4 peratus pengguna jalan raya menggunakan telefon bimbit ketika memandu kereta dan menunggang motosikal sehingga mendorong berlakunya nahas.
Banyak lagi contoh yang boleh diambil untuk membuktikan bahawa rakyat Malaysia sedang menghadapi keruntuhan moral yang teruk.
Kes penipuan, rasuah dan pembunuhan bukan lagi satu kejadian yang pelik. Ia seakan-akan sudah menjadi ‘menu sarapan pagi’ rakyat Malaysia pada setiap hari.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…