Langkau ke kandungan utama

ZIKIR PENAWAR JIWA

 ZIKIR PENAWAR JIWA DAN  SIFAT GOPOH MEMBAHAYAKAN.Hati sentiasa di tanamkan dengan zikir. Menyebut dengan lidah dan mengingat dengan 
akal dan merasa dengan hati tentang Tuhan. Bergopoh gapah itu dari syaitan. Sifat gopoh 
gapah membahayakan dari dalam. Ketika keluarga dan anak-anak muridnya bersama Abuya, 
mereka dilatih mengawal sifat gopoh dengan banyakkan berzikir. Gopoh dapat dibetulkan dengan latihan berzikir iaitu benar-benar cintakan dan takutkan Allah. Bukan hanya melafazkan zikir di mulut tetapi benar-benar berzikir yang dirasai oleh hati.


Sifat gopoh kalau tidak dididik dan dikawal akan merusakkan dan membahayakan kepada manusia itu sendiri. Ia akan merosakkan dan membahayakan dari dalam manusia. 

                              الأناة من الله والعجلة من الشيطان
Maksudnya: "Ketenangan itu dari Allah, dan terburu-buru itu dari syaitan".Direkod oleh Tirmizi .

Bab 1 : Sifat gopoh dan Merbahayanya
Salah satu tabiat semula jadi manusia adalah gopoh. Firman Allah dalam Al Qur’an: “Dijadikan manusia sangat gopoh”. Biasanya yang gopoh itu adalah karena hati yang tidak tenang, gelisah, atau ada ujian. Ujian ini untuk mendidik dan mendisiplinkan diri agar menjadi manusia yang tenang. Ujian golongan rendah misalnya miskin, orang benci, orang hina dll. Sedangkan ujian golongan atas misalnya : tak dilantik lagi menjadi menteri, rebutan jabatan, rugi dalam perniagaan dll.


Bila sifat semula jadi ini (gopoh) tidak dididik, tidak dikikis dari manusia, maka akan berkembang, berbuah dan berakar umbi sehingga akhirnya mendarah daging dalam diri manusia itu.. Bila sudah mendarah daging, maka akan sangat sulit membuangnya, walau orang itu sadar bahwa sifat itu menyusahkannya. Kita harus minta bantuan Allah untuk membuang sifat gopoh ini. Kita kena sungguh-sungguh berjuang menghapus sifat gopoh. 


Dari kecil sesungguhnya manusia perlu didikan orang tua, guru untuk mengikisnya. Bila dari kecil dah dikikis mudah untuk membuangnya. Ibarat mencabut sebatang pokok, tentu akan mudah mencabutnya sewaktu pokok itu masih kecil, dibanding dengan pokok yang sudah sangat besar dengan akar yang kokoh.


Bahaya-bahaya sifat gopoh :
1.         Sifat gopoh akan menorong orang untuk mudah mengeluarkan kata-kata tanpa berpikir, sehingga sering tersalah. Dalam hadist diebutkan : Barang siapa yang percaya pada Allah dan Rasulnya, hendaklah menjaga mulut atau diam.
2.         Dalam perbualan, sifat gopoh ini mudah saja memotong cakap orang lain. Sehingga ramai orang tersinggung dan akhirnya menimbulkan perpecahan hati.
3.         Gopoh dalam membuat keputusan tanpa berfikir dan berunding dengan orang yang dipercaya, akan banyak membuat keputusan salah yang akhirnya menimbulkan penyesalan.
4.         Sifat gopoh membuat orang mudah menuduh/menghukum, sehingga banyak yang terfitnah, walhal fitnah lebih kejam dari membunuh. Teraniayalah orang itu.
5.         Mudah memukul, menyerang dan membunuh orang, sehingga terjadilah kerosakan dalam masyarakat, dendam mendendam, mudah marah. Masing-masing bawa klik. Sehingga terjadilah kerosakan yang lebih besar.
6.         Sifat gopoh, dari kegopohannya kita dapat rasa malu. Malu menghilangkan maruah, wibawa dan keyakinan orang pada kita.
7.         Sifat gopoh mudah membawa orang ke sifat cepat merajuk, cepat jemu, mudah putus asa. Padahal Allah berfirman : Janganlah kamu berputus asa atas RahmatKu. Putus asa dapat membawa kepada kekafiran.
8.         Dengan sifat gopoh makin tidak tenang hidupnya, sering tersalah, tersilap, selalu terlajak, tersasul.
9.         Orang lain tidak suka berkawan dengannya, karena ia dapat mendadak marah tanpa munasabah.
10.       Sifat gopoh mendorong orang untuk buat kerja tanpa mengkaji. Mudah meninggalkan kerja, lebih-lebih kerja berat. Maka terbengkalailah pekerjaan itu.
11.       Melulu dalam bertindak, mudah menjadikan musuh sebagai kawan atau kawan menjadi musuh. Tindakannya sembrono, tidak disiplin, tersusun dan teratur.
12.       Mudah menukar prinsip, mudah berubah pikiran dan bertukar sikap, sehingga susah  hendak berpegang dengan pendirian. Dalam perjuangan ia mudah memukul kawan
13.       Sifat gopoh akan membawa pada penyesalan.
14.       Sifat gopoh membawa kepada akhlak buruk yang dibenci Allah dan Rasulullah 
15.       Sifat gopoh mendorong untuk menolak kebenaran yang dibawa tanpa dikaji dan dianalisa.
16.       Sifat gopoh membawa orang menjadi tidak sabar bila diuji dengan nikmat atau ujian.


Bab 2 : Punca dan Sumber Sifat Gopoh
Punca atau sumber sifat gopoh adalah :
1.   Tuhan menciptakan sifat ini lahir pada diri manusia semula jadi bersamaan dengan lahirnya jasad manusia.
2.   Di dorong oleh sifat ego/sombong, samada disadari atau tidak. Ego juga merupakan sifat semula jadi.
3.   Kurang sifat mahmudah akibat kurang ilmu tentang hal-hal yang berkaitan dengan hati, kurang tarbiah dan pimpinan.
4.   Mempunyai ilmu ttg hati, tapi lemah mujahadah karena lemah iman
5.   Di dorong oleh sifat tamak/rakus, jiwa lemah. Kadangkala pakar akidah atau tauhidpun tak dapat baiki sifat ini.


Bab 3 : Contoh Sifat Gopoh (Dalam Keadaan miskin dan senang)
Sifat gopoh dapat menjadikan manusia melulu dan tidak berdisiplin. Manusia akan gopoh bila menghadapi 2 keadaan :
1. Gopoh waktu mendapat kesenangan/kemudahan hidup
Waktu senang dan ada duit, sifat gopoh menjadikan manusia hilang pertimbangan. Beli apa saja benda yang tidak berfaedah yang diinginkan oleh nafsu. Nampak sungguh sperti orang tamak atau tak siuman. Rumah dijadikan macam muzium tempat mengoleksi berbagai benda. Pembaziran terjadi di mana-mana. Kesenangannya tak dapat dikongsi oleh orang lain. 


2. Gopoh ketika dapat kesusahan/kemalangan
Bertindak dengan melulu. Keluh kesah sangat ketara, muka tidak ceria. Cerita sana-sini. Tidak bisa jumpa orang tanpa cerita. Cerita tentang masalahnya, sampai orang menjadi bosan. Belum lagi nak bayar utang yang melilit pinggang. Setengah-setengahnya berobat dengan berbagai cara yang dilarang syariat. Tuhan tidak ada dalam jiwa mereka. Hilang disiplin diri, sehingga mereka tampak melulu.
Gopoh samada dalam keadaan miskin ataupun kaya merupakan dosa besar, yang kalau kita tidak sungguh-sungguh mengikisnya dapat menyeret kita ke dalam neraka.


Bab 4 : Bagaimana Nak Ubah Sifat Gopoh
Penyakit gopoh itu karena jiwa tidak tenang, karena ego tidak faham masalah-masalah hati. Gopoh  jadi subur karena hati kosong dari pada penghayatan tauhid/aqidah. Boleh juga karena ilmu agama tak ada. Lebih-lebih bila imanpun tak ada. Akibatnya maka timbullah jiwa yang tidak tenang. Karena itu untuk obati penyakit gopoh tenangkanlah jiwa dan hati.


Bab 5 : Bagaimana Tenangkan Hati/Jiwa
Dalam ajaran Islam bila ada sembarang masalah dalam hidup selalunya ada penyelesaian karena Islam adalah agama dunia akhirat.Tahu atau tidak saja kita menyelesaikannya. Dalam Al Quran telah disebutkan bahwa Allah telah menurunkan Al Quran untuk menjadi obat. Begitu juga dalam Hadits diterangkan bahwa Al Quran adalah obat bagi segala penyakit rohani. Tetapi hanya orang mukmin saja yang patuh pada ajaran Islam, hanya orang mukmin saja yang mudah terima ajaran Allah, hanya orang mukmin saja yang dapat menjadikan Al Quran sebagai ubat. Ucapan orang mukmin bila diajak kepada Allah, Rasul dan perjuangan Islam adalah sami’na wa ata’na.


Jadi hanya hati-hati orang mukmin saja yang mudah diajak menuju Allah. Dalam Al Quran disebutkan “Hanya dengan mengingati Allahlah hati menjadi tenang”Sebaliknya hati tidak akan tenang bila lalai daripada Allah. Dalam salah satu ayat Al Quran disebutkan pula, barang siapa yang berpaling dari mengingatiKu baginya kehidupan yang sempit, jiwa yang sempit untuk melakukan apa yang Allah suruh dan menghindari apa yang Allah larang
 

Bab 6 : Zikir Menenangkan jiwa
Dalam Al Quran disebutkan hanya dengan mengingati Allahlah hati menjadi tenang. Dengan hati menjadi tenang maka sepatutnya sifat gopoh menjadi hilang, tetapi ironisnya ramai orang yang Islam, tiap hari berdzikir, baca Al Quran, bertahlil tetapi sifat gopoh masih ada dalam masyarakat. Padahal dzikir sudah dilakukan namun jiwa tidak tenang. Mengapa hal itu terjadi?

Jawab:
Zikir ertinya mengingati Allah, fahamilah cara-caranya hingga mendarah daging. Zikir merupakan didikan bila dihayati dengan sungguh-sungguh. Zikir  yang demikian dan dihayati pula dengan sungguh-sungguh akan membuat hati tenang bila menghadapi ujian. Hati tidak akan cacat betapapun besarnya ujian itu. Bila kita hadapi ujian yang berbagai ragam itu dengan lapang dada, kalaupun ada kesedihan itu adalah fitrah semula jadi yang tidak dapat dihilangkan, namun tidak mencacatkan hati kita.Zikir kalau kita lakukan sungguh-sungguh dengan penuh keyakinan, kefahaman, dan penghayatan maka ia akan mengobati hati, membuat jiwa tenang. Bila faham hikmahnya akan mendatangkan kekuatan jiwa yang mendarah daging. Kerana itu banyak-banyaklah berdzikir. Allah akan menenangkan hati kita.Pemimpin sejati hatinya selalu tenang karena zikir yang dapat menyembuhkan penyakit jiwa.
 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…