Langkau ke kandungan utama

CIRI-CIRI ORANG TUHAN.Selain para Rasul dan para
sahabat, Allah SWT telah
tunaikan janji-Nya kepada
mereka yang telah menepati
ciri-ciri tersebut di antaranya
Umar Abdul Aziz,
Salahuddin Al Ayubi dan Muhammad Al Fateh.


Kerajaan ghaib bersama-sama dengan pemerintahan mereka.
Kerana mereka itulah maka seluruh urusan amat dibantu,
dipermudahkan dan diberkati
Kalimah yang tepat dari Allah
SWT untuk menggambarkan
keadaan mereka itulah ialah
"Wabihim yunsarun."
( وبهم ينصرون وبهم يرزقون ).
Disebabkan merekalah yang lain dibantu, ditolong dan dipermudahkan.


Tiada siapa yang mampu menjinakkan serigala hingga boleh bergurau-senda dengan kambing. Kalau sekadar seekor atau dua mungkin ahli sarkas atau pakar zoo mampu mengasuhnya.


Tetapi mustahil untuk melunakkan seluruh serigala agar boleh berdamai dengan
kambing. Tetapi itulah yang berlaku di zaman Sayidina
Umar Abdul Aziz.
Ini terbukti apabila dengan secara mendadak serigala menerkam kambing apabila barokah dan karomah diangkat oleh Allah SWT disaat kewafatan Sayidina
Umar Abdul Aziz.


Dizaman pemerintahan beliau kemakmuran merata. Kehidupan sejahtera dan aman damai. Pemimpinnya adil, orang kayanya pemurah para ulamanya zuhud dan mendidik masyarakat.


Fakir miskin turut berlumba-lumba untuk memberi bukan meminta-minta sehingga tiada siapa yang merasa  layak untuk menerima zakat.Masing-masing merasa
kaya iaitu kaya jiwanya
dengan iman dan taqwa.


Perpaduan dan kasih
sayang sangat utuh dan
melahirkan keindahan
hidup bermasyarakat.
Saling kuat menguatkan
Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…