Langkau ke kandungan utama

BERAKHIRNYA EMPAYAR ISLAM DI EROPAH.


RUNTUHNYA EMPAYAR ISLAM SEPANYOL.

( Kesan peninggalan Islam jelas di kota ini ).


Sepanyol pernah berada di bawah empayar Islam.Islam di Sepanyol hancur dibasmi habis-habisan hingga seolah-olah tidak pernah tegak kerajaan Islam. Jalanan sempit di Toledo dikelilingi bangunan-bangunan kuno dengan perpaduan arsitektur muslim dan Kristian.


Sisa reruntuhan peninggalan bangsa Romawi pun masih ada di luar benteng yang menutup kota. Di balik benteng tersebutlah terjaga tiga kultur agama. Iaitu Islam, Yahudi dan Kristian.
Cordova atau cordoba merupakan salah satu kota penting di Sepanyol, selain kota Barcelona...Kesan Arab masih terlihat pada arsitektur bangunan di Sepanyol.


Toledo terdapat muslim, Kristian dan Yahudi.Kemusnahan dan kehinaan ini bukan berpunca dari lemahnya pentadbiran, tentera, kemajuan, ilmu pengetahuan ekonomi dan teknologi.


Dibandingkan dengan Barcelona, Madrid lebih terasa Spanyol. Karena Barcelona lebih dekat budayanya dengan Eropah dan internasional.


Kota Toledo adalah sebuah kota yang terletak di sebuah jurang dekat Sungai Targus, sangat layak dikunjungi, karena kota ini merupakan sebuah kota sejarah ...
Tetapi disebabkan lemah keimanan, rendah ketaqwaan
runtuh akhlak, roboh perpaduan, lenyapnya kasih sayang. Pautan hati dengan Allah sudah terlalu lemah.


Ikatan syariat sudah terlalu
longgar.Kemungkaran dan kezaliman berleluasa. Mazmumah dalam diri sangat subur.


Masing-masing memburu kepentingan duniawi yang melampau. Jiwa menjadi kerdil kerana lemahnya cita-cita akhirat.


Akal menjadi tumpul  penumpuan kepada aspek kepentingan diri dan keluarga. Semangat perjuangan terus luntur kerana terbius dengan kelazatan dunia dan kerakusan nafsu.


Situasi demikian itu menjadikan mereka terpisah dari persoalan kerohanian. Mereka terhijab dari bantuan Allah SWT. Mereka terpisah dan terputus hubungan dengan kerajaan ghaib.


Mereka bergantung hanya
kepada kekuatan lahiriah.
Akibatnya, Allah SWT berlepas tangan. Allah SWT tidak pandang dengan pandangan rahmat. Lebih
dahsyat dari itu dikenali ialah
Allah SWT murka dan timpakan dalam berbagai
kehinaan.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…