Langkau ke kandungan utama

PEJUANG IBARAT PAYUNG.
Pejuang Islam ibarat payung, melindungi manusia daripada hujan dan panas. Rasulullah itu
manusia yang paling hampir dan paling dikasihi dan disayangi oleh Allah SWT. Kalau nabi Musa digelar Kalamullah (berkata-kata dengan Tuhan). Nabi Ibrahim digelar Khalilullah atau (sahabat Allah SWT).  Rasulullah SAW pula digelar
Habibullah iaitu kekasih Allah
SWT. 


Rasulullah menanam semangat dan perasaan cinta akan sesama manusia terutamanya umat Islam untuk mengikis penyakit terlalu cinta diri sendiri, keluarga atau kawan-kawan sendiri. Lahirlah perpaduan dan ukhwah. Hiduplah mereka dalam berkasih sayang, bertolong bantu antara satu sama lain.


"Tidak sempurna iman seseorang dari kamu sehingga dia mencintai diri saudara-saudaranya seperti dia mencintai dirinya sendiri" "Sebaik-baik manusia ialah manusia yang banyak berkhidmat kepada manusia yang lain"

"Barang siapa yang menunaikan hajat saudara lain, Tuhan akan tunaikan padanya 70 hajat"

Terjalin perasaan ghairah apabila menolong orang lain. Lahir perasaan kasih sayang pada orang lain. Mereka dapat merasakan nasib orang lain seperti nasib mereka sendiri, kesenangan orang lain seperti kesenangan sendiri, kesusahan orang lain seperti kesusahan sendiri, darah orang lain seperti darah sendiri, nyawa orang lain seperti nyawa sendiri.
Rasulullah SAW menanam dan menyuburkan kasih sayang dengan tanamkan keyakinan kehidupan Akhirat.


Dunia hanya sementara, malah sebenarnya terlalu singkat jika dihitung dengan waktu hidup kita di akhirat kelak. Namun ramai yang terbuai dengan kesenangan dunia, mengejar material dan kasih sayang manusia yang tidak abadi.
Jika kita hidup berdasarkan perhitungan waktu akhirat, sebenarnya kita hidup kurang dua jam saja di dunia. Bayangkan betapa jauhnya perbezaan waktu di dunia dan akhirat! Ayat Al-Quran menjelaskan jika sehari di akhirat bersamaan seribu tahun di dunia. Susah diterima akal, tapi tidak ada yang mustahil bagi Allah SWT.

“Sesungguhnya sehari di sisi Tuhanmu adalah seribu tahun menurut perhitunganmu.” 
(QS: Al-Hajj, ayat 47)

“Dia mengatur urusan dari langit ke bumi, kemudian (urusan) itu naik kepada-Nya dalam satu hari yang kadarnya adalah seribu tahun menurut perhitunganmu.” 
(QS: As-Sajdah, ayat 5).

Betapa sebentarnya kita hidup di dunia ini. Namun banyak yang lalai dan mengabaikan urusan akhirat karena terlalu lalai dengan urusan dunia.Bahkan banyak pula yang berlumba-lumba mengumpulkan harta seolah mereka akan hidup abadi di dunia padahal hakikatnya hidup ini hanya sebentar.
Di sinilah kalau manusia 
itu sedar hakikat kehidupan didunia ini hanya sementara. 
Masing-masing tidak akan berbuat sia-sia. Mereka tidak
melanggar perintah Tuhan.


Mengelak daripada lakukan
kesalahan dan peka dengan
perintah dan larangan Allah.
Sepertimana disebutkan
di atas sekalipun dia raja
dan orang yang berkuasa,
berilmu dan berharta,
maka manusia itu akan
sentiasa insaf dan malu.
Mereka akan tawadhuk dan
merendah diri. Dengan itu
mereka tidak akan sombong,
megah, apatah lagi menindas
dan menzalimi orang lain.
Maka dari itu, ayuh manfaatkan masa yang singkat ini untuk beramal soleh dan beribadah untuk mendapatkan reda Allah SWT.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…