Langkau ke kandungan utama

THORIQ TAWAN KOTA NIMES.THORIQ TAWAN SELATAN PERANCIS.Nîmes sebuah kota yang 
terdapat di selatan Perancis.
Panglima Thoriq bin Ziyad menawan Sepanyol hinggalah Selatan Perancis.


Seluruh Sepanyol, Portugal dan selatan Perancis di bawah tawanan Thoriq. Beliau memimpin 12000 orang tentera Islam berdepan dengan tentera musuh seramai 100 ribu orang.


Apakah keajaiban yang Allah
anugerahkan kepada panglima Thoriq hingga mampu berdepan dengan tentera musuh seramai 10 kali ganda lebih dari tenteranya yang hanya ada 12 ribu orang tentera sahaja.


Kekuatan roh Thoriq dan tenteranya sebagai kekuatan
yang Tuhan anugerahkan akhirnya berjaya menawan tiga buah negara iaitu Sepanyol, Portugal dan Selatan Perancis.


Kita boleh sinaraikan kelebihan yang dimiliki oleh Tentera 
Thoriq antaranya:

Memiliki roh jihad, ini dapat kita lihat apa yang telah dirakamkan oleh sejarah. Ketika Thoriq dan tenteranya sampai ke puncak bukit yang kini dikenali dengan namanya "Gibraltar".


Roh Islam yang ada pada Thoriq sungguh hebat, kita boleh teliti jiwanya melalui pidatonya sebelum menyerang tentera Kristian.
Antara isi kandungan pidato Thoriq bin Ziyad,
"البحر من وراءكم والعدو أمامكم فاختاروا بينهما شئتم".
Ertinya: ...Laut di belakang kamu, dan musuh dihadapan kamu. Maka pilihlah salah satu bentuk kematian. Samada mati oleh sebab musuh kamu sebagai syahid, atau yang pilihan  terjun ke laut. Maka buatlah pilihan yang kamu kehendaki."

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…