Langkau ke kandungan utama

MALAYSIA DAN MAGHRIBI.

MOROCCO DAN MALAYSIA
BANYAK PERSAMAAN.


Malaysia dan Maghribi atau Morocco banyak kesamaan.
Malaysia dan Maghribi adalah negara yang berpegang kepada Ahli Sunnah Waljamaah. Mazhab feqah di Malaysia adalah mazhab Syafie. Di Morocco adalah mazhab Hanafi. Sistem pemerintahan juga sama iaitu beraja.


Ketika rombongan Abuya ke Morocco, bertemu dengan ulama-ulama disana. Mereka
menyatakan kepada Abuya, Islam bangkit dari negara kamu. Giliran kami telah berlalu. Antara tokoh yang menyatakan tersebut ialah
Profesor Doktor Abdul Salam
Harraz. Kemudian membuat kunjungan balas ke Malaysia bertemu Abuya.


Hubungan batin atau rohani atau yang lebih tepat iaituh ubungan dengan Allah ituitu berperingkat-
peringkat. Peringkat-peringkat ini boleh dijelaskan seperti berikut:
Pertama: setakat percayakan
Tuhan. Percayakan Tuhan dan segala sifat-sifat kesempurnaan Nya.Ini adalah tahap
kepercayaan paling asas.


Kedua: Percaya kan Tuhan dengan ilmu seperti belajar sifat 20 dengan dalil-dalil dan hujah ini lebih baik dari tahap satu.
Tetapi masih tidak cukup.


Ketiga peringkat orang Soleh.
Setelah kenal peringkat satu dan dua maka datang rasa cinta dan takut dengan Tuhan. Bila mengenal Tuhan
sudah sampai ke peringkat rasa seperti ini dan tidak lagi
hanya difikiran, ini adalah
hubungan diperingkat orang
soleh. Mungkin akan selamat
di Akhirat tetpi didunia tetap akan terhina.


Keempat taqwa. Selain ada rasa cinta dan takut kepada Tuhan, timbul rasa-rasa bertuhan yang lain. Rasa gerun dengan Tuhan. Rasa Tuhan Maha berkuasa dan lain-lain lagi.disamping itu
timbul rasa kehambaan. Seperti rasa diri sangat lemah. Rasa hina, kerdil disisiTuhan. Hati sentiasa hidup dan rasa kebesaran Tuhan dimana-mana.


Sistem pengajian di pondok-pondok Malaysia juga ada kesamaan pengajian di masjid-masjid Morocco. Mereka juga menggunakan teks kitab kuning. Abuya pula memberi nafas baru kepada pengajian kitab kuning
. Iaitu dikembang minda supaya boleh hadapi hal semasa dalam masyarakat. Ianya dapat menarik perhatian orang-orang muda.


Kelima mabuk dengan Tuhan. Ini peringkat mabuk dengan Tuhan. Dia asyik maksyuk dengan Tuhan.Kalau dia bukan pemimpin, tentu dia jadi gila.Kalau dia pemimpin, Tuhan akan jaga dia kerana pemimpin dia ada pengikut.
Dia perlukan perasaan yang stabil untuk melaksanakan
tugas pimpinannya.


Keenam Muqarrabin dan Siddiqin. Ini peringkat yang teratas.
Orang yang terlalu hampir
dengan Tuhan dan orang-orang yang benar dengan Tuhan.


Orang Islam yang kalau hendak keluar dari kehinaan,
mesti perbetulkan hubungan
rohani dengan Tuhan. Umat
yang tidak berjuang itu akan
binasa. Maksud firman Allah:
"Janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan
( Dengan tidak berjuang ).
(Al Baqarah, 2:195).


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

PERANG RIDDAH.

( Ladang kurma di Madinah berlatar belakangkan bukit Uhud ).


Perang Riddah (Arab: حروب الردة), juga disebutPerang Melawan Kemurtadan Melawan Kemurtadan Melawan Kemurtadan Melawan Kemurtadan, membentuk pasukan yang terbagi atas sebelas infantri.Pasukan tersebut melawan pemberontakan beberapa suku Arab. Perang ini dilancarkan oleh Khalifah Abu Bakar selama tahun 632 dan 633 M, setelah kematian
Nabi Muhammad SAW.

Pemberontakan-pemberontakannya, dalam penulisan sejarah Islam pada masa itu dianggap bersifat keagamaan, oleh kerana ada salah seorang pengikut Nabi Muhammad yang kemudian mengaku sebagai seorang nabi iaitu, Musaylamah Al Kazzab.

Pemberontakan tersebut ada aspek keagamaan lainnya. Madinah telah menjadi pusat sistem  sosial dan politik, yang di dalamnya agama menjadi bagian penting; akibatnya tidak terelakkan lagi bahwa reaksi melawan sistem ini juga memiliki aspek keagamaan.

Di awal pemerintahan khalifah Abu Bakar telah terjadi peristiwa riddah secara besar-besaran yang menggonc…

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…