Langkau ke kandungan utama

AL QURAN BERGERAK.


ABUYA JADIKAN DIRINYA Al QURAN BERGERAK.Rasul dan para sahabat berinteraksi dengan Al-Qur'an. Ertinya mereka adalah Al Quran bergerak. Dalam setiap gerak dan posisi hidup mereka adalah Al-Qur'an berjalan. Di era kebangkitan Islam sekali lagi, orang roh menjadikan Al Quran sebuah empayar rohani. Ertinya menjadikan dirinya Al Quran bergerak. Orang roh susun atur kehidupan manusia ini dengan panduan Al Quran dan sunnah.Ertinya kehidupan manusia di atur menurut Al Quran dan Sunnah. Sekarang era kebangkitan Islam sekali lagi, akan berulang sejarah Al Quran bergerak. Moga kita sama-sama Tuhan izinkan menyaksikannya.

Aneh bila ada orang Islam sibuk mencari cermin dari luar Al-Qur'an untuk menatap hidup ini. Al-Quran memantau tingkah laku manusia. Apalagi jika lebih percaya konsep hidup bahagia dengan pola hidup dari orang-orang Barat. Orang roh menjadikan dirinya sebagai
Al Quran bergerak. Iaitu dapat memimpin dan mendidik kita.

Al Qur'an yang boleh pandu dan menunjukkan jalan keluar daripada masalah kehidupan.
Padahal kandungan Al-Qur'an sangat kaya mengatur pola hidup untuk bahagia dunia dan akhirat.Rasulullah SAW dan generasi era kebangkitan pertama Islam yang hidup dalam puncak keindahan dan kebahagiaan hidup kerana mereka berjalan dengan Al-Qur'an, adalah bukti nyata hebat isi kandungan Al Quran. Ia adalah mukjizat terbesar Nabi
Muhammad SAW.

Rasul dan para sahabat berjalan dengan Al-Qur'an. Dalam setiap gerak dan posisi hidupnya adalah Al-Qur'an berjalan. Ia adalah mukjizat yang boleh kita kecapi hari ini.Al-Qur'an berjalan, lebih dari sekadar bacaan dan hafalan, tapi dijadikan tempat bertanya sekaligus sebagai ejaan, juga pedoman hidup. Mereka hidup bersama Al-Qur'an. Mereka makan, minum, tidur, bekerja, berteman, berniaga, dan dalam susah dan senang sesuai dengan Al-Qur'an. Benar, mereka seolah-olah menjadi Al-Qur'an berjalan yang boleh kita tatapi di bumi nyata pada hari ini.

Tepatlah ketika 'Aisyah ditanya tentang akhlak Rasulullah SAW. Dia menjawab, "Apakah kamu tidak membaca Al-Qur'an?" Sahabat yang bertanya menjawab, "Ya, aku membaca Al-Qur'an". 'Aisyah berkata: "Akhlak Rasul adalah Al-Qur'an." Dalam riwayat lain dia menjawab, "Akhlaknya adalah Al-Qur'an.

Beliau ridha jika Al-Qur'an ridha dan marah jika Al-Qur'an marah."Artikel ini memberikan gambaran luas dan aplikator bagaimana kita dapat menjalani hidup sesuai Al-Qur'an. Dengan harapan, kita dapat merasakan kenikmatan dan keindahan hidup seperti Rasulullah dan sahabatnya, ketika mereka menjadi Al-Qur'an berjalan di muka bumi ini. Jadilah kamu Al-Qur'an yang berjalan di antara manusia.

Fakta ilmiah ini, kata Harun Yahya, telah diungkapkan oleh kitab suci Alquran sejak abad ke-7 M. ”Dalam sebuah ayat, kita diberitahu bahwa gunung-gunung tidaklah diam sebagaimana yang tampak, akan tetapi mereka terus-menerus bergerak,” ungkap Harun Yahya.

Simak surah An-Naml [27] ayat 88, Allah SWT berfirman, “Dan kamu lihat gunung-gunung itu, kamu sangka dia tetap di tempatnya, padahal dia berjalan sebagai jalannya awan. (Begitulah) perbuatan Allah yang membuat dengan kokoh tiap-tiap sesuatu; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.”

Menurut Harun Yahya, gerakan gunung-gunung itu disebabkan gerakan kerak bumi tempat mereka berada. Kerak bumi ini seperti mengapung di atas lapisan magma yang lebih rapat.

”Ada hal sangat penting yang perlu dikemukakan di sini: dalam ayat tersebut Allah telah menyebut tentang gerakan gunung sebagaimana mengapungnya perjalanan awan. Kini, Ilmuwan modern juga menggunakan istilah “continental drift” atau “gerakan mengapung dari benua” untuk gerakan ini,” papar Harun Yahya.
Sungguh, Alquran adalah firman Allah SWT yang Maha Benar.Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…