Langkau ke kandungan utama

AKHLAK IBARAT BUNGA.

BUNGA DIRI SUDAH TIADA PADA UMAT ISLAM.


Keadaan umat Islam sekarang, diri kita tidak selamat kerana tiada bunga diri, tiada akhlak, Islam kita tidak memberikan kesan pada diri, jadi bagaimana mahu selamatkan manusia yang lain? Kepimpinan Islam dan ajaran Islam melahirkan manusia yang berakhlak, itulah maksud Islam itu selamat-menyelamatkan. 

Maksud firman Allah:
Dan sesiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka tidak akan diterima daripadanya, dan ia pada hari akhirat kelak dari orang-orang yang rugi. (Ali-Imran,4:85).

Masih segar pengajian oleh guru mursyid kita, Abuya; menghuraikan pengertian Islam adalah agama keselamatan. Islam menurut bahasa, memiliki erti; selamat, kedamaian, sentosa, sedangkan dalam istilah syarie/syara' Islam berserah diri, tunduk patuh, dengan kesadaraan yang tinggi tanpa paksaan. Sedangkan Islam secara makna, maka akan menjadi sangat luas jika dikaitkan dengan beberapa pengertian di atas. Kedatangan Imam Mahdi adalah membawa keselamatan yang telah hilang dari umat Islam dan dunia.

Makna dalam ertikata selamat, maka Islam adalah jalan/cara hidup (way of life) satu-satunya yang paling selamat membawa manusia sampai tujuan akhirnya, iaitu kehidupan akhirat yang kekal abadi. Dalam konteks perjalanan, tujuan hanya dapat dicapai melalui jalan yang ditempuh. Sedangkan sebuah jalan, ia memiliki cara dan aturan. Akhirat adalah tujuan akhir dari perjalanan manusia, cara yang terbaik adalah cara Rasulullah, dan aturan yang digunakan adalah berdasarkan Al Quran dan Sunnah, dan Islam adalah bentuk dari gabungan antara aturan dan cara tersebut (Al Quran & Sunnah Rasulullah) yang membentuk jalan yang paling selamat untuk mencapai tujuan akhir dari perjalanan manusia.

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara kebaikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)." Ali Imran: 200).

USAHA LAHIR DAN MAKNAWI .

Agama Islam yang menggabungkan usaha lahir dan batin. Taqwa adalah usaha bersifat maknawi. Disinilah Tuhan menetapkan kita berusaha untuk melahirkan sebab. Walaupun gigih sampai tak tidur malam, usaha lahir kita hanya bernilai 10%. Sedangkan usaha Taqwa itu kebanyakan umat Islam tak menganggap sebagai satu usaha. Namun disisi Tuhan taqwa adalah usaha bersifat maknawi, bersifat tersirat, yang bernilai 90% dan sangat besar nilainya disisi Allah taala.

Dalam mengharungi kebangkitan Islam sekali lagi ini yang telah dijanjikan, mestilah kita berusaha menggabungkan kedua-dua usaha ini iaitu usaha taqwa dan lahir. Kita usahakan sesuatu yang dituntut oleh Allah taala. Usaha taqwa itu ialah mengusahakan sifat-sifat mahmudah ke dalam diri kita, disamping itu membuat amal kebajikan dan kebaikan. Usaha lahir yang perlu dibuat ialah tidak memisahkan amalan taqwa daripada setiap kerja yang dilakukan. Dalam mengusahakan hal lahiriah, tirulah apa yang pernah baginda Rasul saw dan para sahabat lakukan. Baginda saw dan para sahabat tidak memisahkan usaha taqwa dan usaha lahiriah. Contohnya didalam bekerja, matlamat kerja mestilah untuk Islam atau tidak terpisah dengan Islam, seperti mengembangkan dakwah dalam perniagaan, pendidikan atau apa-apa bidang.


Inilah tujuan Allah jadikan manusia sebagai khalifahnya, salinan khlifannya yang pernah diutuskan sebelum ini. Untuk memajukan ekonomi umat Islam, insaniah perlu dibangun terlebih dahulu. Pada hari ini kita lihat umat Islam ditimpa mala petaka kemanusian contohnya di Ronghia. Orang Islam disembelih bagaikan haiwan korban diketika suasana umat Islam melakukan amalan korban. Untuk membetulkan keadaan yang berlaku hanya pemimpin yang Tuhan dadangkan sahaja yang dapat lakukan. Kedatangangan pemimpin dari Tuhan akan meyelamatkan iaman dan juga memakmurkan kehidupan manusia dengan adil.  Tapi kedatangannya bukan sahaja menyelamatkan iman malah menyelamatkan lahiriah atau fizikal umat Islam itu sendiri daripada kejahatan yang dicipta oleh manusia yang bertunjangkan nafsu dan syaitan.

Di saat ini bukan sahaja iman umat Islam terancam, malah segala aspek dalam kehidupan umat Islam sendiri sudah diganggu hingga tidak merasa aman dan tenteram. Ada umat Islam dibunuh begitu sahaja umpama haiwan di tepi jalan yang disembelih dan dibakar, ekonomi umat Islam dihancurkan, wibawa dan kehormatan umat Islam, terutama kaum perempuan sudah dirosakkan; hal ini sangat memerlukan kepada penyelamat ummah bertaraf khalifah untuk menyelamatkan keadaan. Kerana bersama Imam Mahdi itu Allah taala sudah janjikan keselamatan bukan sahaja untuk umat Islam malah untuk dunia seluruhnya, sepertilah kedatangan Rasulullah saw.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…