Langkau ke kandungan utama

Al QURAN ADALAH IBU ILMU.

Al-QURAN PURE DARI TUHAN.

Al Quran adalah ibu ilmu, ilmu yang tidak pernah disentuh lagi oleh manusia, belum ada manusia campurtangan sebelum mahupun sesudahnya. Al Quran adalah sesuatu yang 'pure' dari Tuhan untuk manusia. Tuhan tidak katakan untuk orang beriman, sebab sewaktu AlQuran mula2 diturunkan mana ada orang beriman. Bila kita berpuasa mengikut sistem Tuhan, ia bukan sekadar tidak makan atau minum, sebenarnya nafsu yang berpuasa. Fikiran, jiwa dan perasaan turut berpuasa. Dengan ini maka mudahlah kita menerima ilmu, mudah faham..


Jika kita membaca AlQuran dengan jiwa yang bersih, nafsu, akal yang bersih kita akan jadi mudah meghazam ilmu Al Quran itu. Ilmu2 Tuhan itu dikatakan di dalam Al Quran jika ditulis dengan dakwat sebanyak air laut di dunia pun tidak akan cukup, walau didatangkan berlautan-lautan lagi dakwat. Berapa banyak ilmu Al Quran yang kita sudah dapat? Kalau sedikit dari seribu itu sudah banyak tetapi kalau hanya sedikit dari berbillion itu sangatlah sedikit. Jika ilmu2 AlQuran itu umpama barang berjisim tidak mampu kita memikulnya. Ilmu2 alQuran ini boleh dibahagikan berlapis-lapis secara tamsilan.
 
1. ILMU  KULIT
Apakah ilmu kulit Al Quran? Saya pasti anda semua pun tidak tahu semua ilmu kulitnya.
Contoh ilmu kulit Al Quran.. 
-         bagaimana ayat itu diturunkan?
-         wahyu yang dalam bentuk bagaimana di bawa oleh malaikat?
-         Di mana diturunkan, Mekah atau Madinah?
-         Apa maksud ayat Mekah. Apa maksud ayat Madinah?
-         Diturunkan ketika dalam perjalanan, atau ketika bermukim?
-         Turun waktu malam atau siang
-         Diturunkan sewaktu musim sejuk, musim panas
-         Adakala sewaktu berkenderaan, adakala  bersama isteri dan sebagainya.
Jika menguasai ilmu sekadar ilmu kulit Al Quran pun sudah hebat! Tetapi apa yang kita tahu mengenai Al Quran? Kulit pun kita perlu juga, tetapi faedah isinya jauh lebih hebat dan agung..
 

2. ILMU KULIT NIPIS
Umpama ubi kayu [tapiocca], jika tadi kulit luarnya yang tidak boleh dimakan, ada lagi kulit dalam yang nipis.
-         Al Quran itu menjadi petunjuk bagi manusia
-         Ada hujah akal seperti hujah ilmu sains membuktikan kebenaran Al Quran [seperti pembentukan embrio, pembentukan awan, pendebungaan, ilmu mengenai sistem saraf manusia, anatomi kulit manusia secara am, geologi dan berbagai ilmu sains lainnya
-         Ada ilmu2 yang mempunyai dan menyentuh kekuatan mental, perasaan dan fizikal manusia
-         Ada ilmu2 yang sangat berguna bagi orang yang punya kekuatan perasaan [roh] yang tinggi
-         Ilmu alam ghaib seperti Arasy, Kursi, Sirotal Mustaqim dsb. Akal manusia tidak mampu menjangkau ilmu2 ghaib ini walau memerah otak sebanyak manapun, termasuk ilmu mengenai malaikat dan jin
-         Ilmu-ilmu lahir, ilmu kehidupan yang ada hubungkait dengan manusia, watak manusia, ilmu psikologi, watak bangsa, masyarakat, politik, kepemimpinan, kebudayaan, pendidikan, sejarah, ilmu padang pasir, sungai, perjuangan, bagaimana membangunkan jemaah, kesatuan  dsb
 

3. ILMU ISI
Ini hanya untuk manusia luar biasa yang mampu mendapatkannya
Orang yang mendapat ilmu ini akan dapat menjawab contoh soalan2 seperti begini..
-         Cuba anda ceritakan mengenai masyarakat manusia di dalam Al Quran
-         Cuba kaitkan sejarah di dalam AlQuran dan hubungkaitkan dengan sejarah yang akan datang..Orang yang mampu menjawab soalan ini dapat menceritakannnya dengan jelas satu persatu [kalau sekadar cerita-cerita  Nabi Isa AS, Nabi Nuh AS..kanak-kanak pun boleh menceritakannya!]..
-         Cuba ceritakan ilmu ekonomi dirujuk kepada Al Quran dan hadis
-         Cuba ceritakan ilmu jihad dirujuk kepada Al Quran dan hadis
 
Jika ada seorang ustaz yang tahu ilmu2 ini, orang akan memburunya kerana tidak jemu didengar.
 
Ilmu yang ketiga ini, iaitu ilmu isi, bercampur-campur, ada yang tersurat, ada yang tersirat. Yang tersurat mungkin kita mudah faham. Katakan kita membaca satu ayat,  tersurat,  lagi tersirat..jadi sukar pula ayat itu. Kalau yang tersurat pun sukar kita fahami, tilik2lah diri kita yang masih banyak kejahilannya ini.
 

4. ILMU PATI 
Ilmu-ilmu yang tersirat disuratkan. Ilmu ini hanya diberikan kepada segelintir manusia sahaja..manusia yang jauh luar biasa. Ilmu-ilmu ini lebih hebat dan lebih dahsyat. Kalau ilmu2 ini dikurniakan kepada seseorang ulama itu, orang pilihan Allah , janganlah kita yang jahil ini mahu memperkecilkan ulama-ulama ini!! Ilmu ini hanya diturunkan pada segelintir orang yang boleh dihitung dengan jari bilangannya.
 

Ada 3 kategori:
1. Ilmu yang berkaitan dengan ilmu fiqh. Yakni yang berkait dengan perkara wajib, sunat, haram, makruh. Jika setinggi mana pun penguasaan bahasa Arab seseorang itu, kalau dia tidak dianugerahkan ilmu ini padanya, dia tidak boleh memutuskan sesuatu hukum lagi.Orang mursyid sebegini akalnya dikuatkan oleh rohnya sebab itu dia mampu berijtihad.
-         Ilmu ini membuatkan dia faham bagaimana mengaitkan ayat dengan ayat, hadis dengan ayat, hendak huraikan ayat dengan hadis dsb. Orang sebegini digelar mujtahid. Dia mampu mengistimbat atau mengeluarkan hukum setelah dihubungkaitkan satu ayat dengan satu ayat, dengan hadis dan sebaliknya. Di sepanjang zaman setelah Rasulullah wafat ada 11 orang semuanya, 7 orang kitab-kitabnya telah musnah semasa Mongol menyerang Baghdad..sebab itu sekarang umat Islam ada 4 mazhab fiqh sahaja. Yang mampu digelar mujtahid ada 11 orang sahaja..yang lain hanya setengah aspek sahaja. Seperti Imam Sayuti hanya mengikut Imam Shafie sebahagian aspek yang lain dia berijtihad sendiri kerana dia memang layak. Tetapi hanya sedikit sahaja yang dia berijtihad sendiri, seolah-olah masih mengikut semua ijtihad Imam Shafie.
-          
-         Imam Nawawi contohnya berijtihad sendiri dengan hukum memakai minyak wangi semasa berpuasa adalah sunat, tidak mengikut ijtihad Imam Shafie yang mengatakan berwangian di bulan puasa makruh..beza antara mereka adalah 700 tahun.   [Inilah yang dikatakan khilaf ulama. Khilaf hanyalah soal kecil, soal ranting (furuq), bukan soal akidah ]
-         Saya yakin mereka semua wali Allah....kekasih Allah, bukan calang-calang orang mampu berijtihad dan dikurniakan ilmu begitu.
 
2. Ilmu hikmah Al Quran terbahagi dua. Ini ilmu yang sangat tersirat. Jika seseorang itu bukan orang-orang Allah - Rijalullah, tidak logik dia dianugerahkan ilmu ini. Ilmu ini tidak menggunakan akal lagi, yang tadi ilmu pati yang pertama ada juga menggunakan akal, akal yang dikuatkan oleh roh.
i)                    Ilmu hikmah pertama. Contohnya ilmu2 yang dikurniakan Tuhan padanya. ayat untuk murah rezeki, ilmu pengubatan, ilmu menolak sihir, ilmu menolak jin, ilmu berjalan di atas air, ilmu menolak bukit, makan sehari kenyang sebulan, ilmu kebal, ilmu terbang di awan dsb. hebat! Inilah ilmu yang dikurniakan kepada wali-wali Allah.Bila ilmu2 ini contohnya ilmu murah rezeki, ilmu perubatan  dsb, diajar kepada murid-murid atau orang awam, jika diambil berkat tok gurunya, dengan berkat tok guru itulah ilmu itu  boleh berkesan..Atas dasar barokah. Tetapi saya tidak pentingkan ilmu2 sebegini di zaman ini, ini bukan zamannya, hendak murah rezeki dsb yang penting mesti  diusahakan secara taqwa, taqwa itulah yang paling utama dan paling berharga di zaman ini.
ii)                   Ilmu hikmah kedua. Ini dikurniakan kepada seorang sheikh atau guru untuk perjuangan di zamannya. Ini diberi kepada ahli-ahli tareqat, ini adalah set ayat-ayat Al Quran yang diberi sebagai wirid atau aurad, khas untuk berjuang di sesuatu zaman, samada perjuangannya bertaraf jemaah, ummah atau negara. Di samping itu Allah mengurniakan ilmu secara ilham atau ilmu ladunni berkait dengan ayat Al Quran kepada seseorang sheikh itu untuk menghadapi pancaroba dan ujian-ujian yang melanda zaman itu kaedah berjuang. Bukan mudah untuk menyalakan kembali Islam di zaman yang gelap gelita ini..perlu ilmu2 sebegini. Mereka yang berjuang tanpa ikut disiplin. semberono sahaja tidak akan nampak keindahan dan kesyumulan Islam pada jemaah tersebut sebab itu perjuangan tidak menang-menang..
 
Itulah serba ringkas. Betapa tinggi dan agungnya Al Quran itu tetapi ilmu apa yang kita dapat dari  Al Quran? Betapa luar biasanya Al Quran tetapi kita ilmu kulit pun kita tak dapat!!
Wabillahi taufiq.
 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…