Langkau ke kandungan utama

MENUJU KE SYURGA.

CINTA MEMBAWA KE SYURGA.


Sedang terjadi di depan mata kita penyakit-penyakit jiwa yang melanda masyarakat, seperti putus asa, kecewa, resah-gelisah, penderitaan jiwa, fikiran kacau-bilau, rasa rendah diri (inferiority complex), kesunyian, kekosongan hati, rasa kesepian (loneliness), ketegangan perasaan dan bermacam-macam lagi bentuk sakit jiwa. Keadaan itu semakin menjadi buruk bila ditambah dengan penyakit-penyakit jiwa lainnya, seperti hasad dengki, bakhil, gila dunia, pendendam, cepat marah, jahat sangka, sombong, riya', ‘ujub dan lain-lain yang semakin bermaharajalela di dalam masyarakat.


Walaupun sakitnya tidak dapat dilihat oleh mata kita, namun siapa yang berani menolak keadaan itu? Orang-orang yang menderita sakit atau krisis jiwa saat ini lebih banyak dari jumlah penderita-penderita sakit fisikal yang ada di rumah sakit-rumah sakit. Anehnya, para pakar dan kaum intelektual tidak terlalu serius untuk memikirkan cara perubatan pesakit penyakit batin itu, sebagaimana mereka serius berusaha dalam perubatan fisikal lahiriah manusia.


Apakah mereka tidak sedar bahawa pesakit yang menghidapi penyakit jantung, ginjal, kencing manis, barah dan lain-lain itu tidak pernah bunuh diri dan membunuh orang lain? Tetapi penyakit batin, sakit jiwa, kekosongan, rendah diri, putus asa, hasad dengki, dendam, pemarah, buruk sangka dan lain-lain itu dapat menyebabkan manusia membunuh diri sendiri atau membunuh orang lain.


Itulah satu bukti bahwa penyakit-penyakit batin sebenarnya memerlukan perhatian dan perawatan yang lebih serius daripada  penyakit-penyakit lahir. Bukan saja kerana penyakit batin lebih menyiksa individu, tetapi akan dapat menyebabkan kekacauan, dan rosaknya sebuah masyarakat.


Telah datang Nabi Muhammad SAW ke tengah manusia. Beliau  melihat kekacauan dan kemungkaran yang sedang meracuni kehidupan masyarakatnya. Seorang diri Rasulullah SAW bangun dan bekerja untuk menyelamatkan manusia. Institusi pertama yang beliau dirikan adalah masjid, tempat untuk manusia membersihkan, melembutkan dan menenangkan hatinya, melapangkan dadanya, membebaskan diri dari ikatan dunia, dengan membesarkan Tuhan melalui sembahyang dan ibadah-ibadah lain.


Rasulullah mengutamakan keselamatan manusia pada keselamatan hatinya (ruhnya) bukan jasad lahirnya. Sebab itu Baginda berusaha mengubah dan mengubati hati mereka hingga Baginda mencapai kejayaan. Krisis yang kita saksikan dalam masyarakat sekarang ini merupakan peristiwa yang disaksikan oleh Rasulullah 1438 tahun yang silam. Kalau Rasulullah mencapai kejayaan dalam mendidik masyarakat, mengapa kita tidak mengikuti jejak Baginda?


Kita ubati dulu penyakit hati dan krisis jiwa pada diri kita, anggota keluarga kita dan masyarakat kita. Kita ketengahkan pada masyarakat pengertian hidup yang hakiki yang dapat mengembalikan manusia pada fitrahnya. Kita contohkan satu formula yang menjamin kebahagiaan dan keselamatan hati. Kita perjuangkan kehidupan 'sunnah' yang akan membawa manusia kepada syurga dunia dan akhirat.


Mana ada selain Islam satu cara hidup yang dapat menjadikan diri kita terhibur dengan kemiskinan, kesunyian, kesakitan, kesepian, kematian orang yang dikasihi, kegagalan dan dengan segala bentuk ujian. Mana ada selain Islam cara hidup yang mengikat hati antara suami dengan isteri, anak dengan ibu-bapa, pengikut dengan pemimpin, pekerja dengan majikan? Mana ada selain Islam cara hidup yang mengajar kita berkasih-sayang, bertimbang rasa, pemurah, berbaik sangka dan tolong menolong?


Mana ada selain Islam cara hidup yang membangkitkan cinta agung manusia pada Penciptanya sehingga manusia akan mengorbankan hidup untuk Tuhannya dan menanti kematian bagaikan penantian seorang kekasih untuk bertemu dengan kekasihnya? Islam mengajak kita untuk meniliti dan mengenal hati kita serta mengubati penyakitnya. Apabila hati sudah diubati, maka hati kita akan penuh dengan 'cahaya' kebahagiaan, ketenangan dan ketenteraman. Itulah syurga sementara sebelum kita bertemu Allah untuk menerima syurga yang kekal abadi.


Semoga dengan panduan yang Abuya berikan melalui perkongsian Mengenal Diri Melalui Rasa Hati ini menunjukkan jalan bagi kami untuk melegakan krisis jiwa, ketegangan fikiran dan mencegah kejahatan batin kami Insya Allah, mudah-mudahan kita akan memperolehi keselamatan dan kebahagiaan hidup sebagaimana yang Allah janjikan.Dengan berkat kebesaranMu ya Allah, Nabi dan RasulMu Muhammad SAW serta keluarga dan sahabat Beliau, Ya Allah jadikanlah hati yang sejahtera, dan membawa hati yang selamat sebagai ubat bagi jiwa kami dan selamatkanlah hati-hati kami sebagaimana keselamatan yang Engkau maksudkan dalam firmanMu:

Terjemahannya: 
"Hari kiamat yaitu hari (ketika manusia meninggalkan dunia ini) di mana harta dan anak tidak berguna lagi kecuali mereka yang menghadap Allah membawa hati yang selamat."
        (Asy Syuara’: 88 - 89)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…