Langkau ke kandungan utama

MYANMAR ATAU BURMA.

SEJARAH AWAL NEGARA MYANMAR. Kaum-kaum yang terdahulu dimuatkan begitu banyak sekali di dalam Al-Quran, oleh itu kita kena ambil perhatian dan renungkan . Kebanyakkan kaum ini menolak kebenaran yang dibawa para rasul. Bangsa yang akan musnah apabila kemanusian tercabut daripada dirinya. Manusia itu sendiri campakkan dirinya dalam kerosakakan dan kemusnahan. Kerana manusia ini melawan fitrahnya sendiri. Contoh masih ada lagi manusia yang tak bertamadun seperti apa yang berlaku di Myanmar. Seperti mana kita sedia maklum umat islam Rohingnya di Myammar telah dibunuh dengan kejam oleh sami-sami budha disana. Umat Islam disana telah diusir keluar dari myamar. Malahan ada dikalangan mereka telah dibakar hidup-hidup oleh kumpulan sami budha dinegara tersebut namun tiada sebarang tindakan diambil. Kaum Nabi Nuh a.s yang tenggelam di bawah air banjir yang mengerikan...Kaum 'Ad yang telah ditimbus oleh ribut pasir yang tiada hentinya...Kaum nabi a.s. yang mengamalkan liwat dan telah dihapuskan daripada muka bumi dengan aliran larva serta gempa bumi...Bagi mereka yang pernah berkunjung ke Negara Jordan terdapat sebuah tasek yang dikenali dengan "Laut Mati dalam bahasa Arab disebut bahrulmait ( بحر الميت ). Tasik tersebut bersempadan dengan Israel sekarang.


Askar-askar Fir'aun yang telah hilang didalam laut...Dan banyak lagi kerajaan-kerajaan silam yang telah dihapuskan dari muka bumi ini oleh Allah kerana durhaka mereka..."Yang demikian, ialah sebahagian dari khabar berita penduduk negeri-negeri (yang telah dibinasakan), kami ceritakan perihalnya kepadamu (wahai Muhammad). Di antaranya ada yang masih wujud (sisanya yang dapat disaksikan), dan ada pula yang telah hancur lebur (dan hilang lenyap."
( Surah Hud 11:100 ).

"Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Nabi Nuh kepada kaumnya, maka tinggalah ia dalam kalangan mereka selama sembilan ratus lima puluh tahun; akhirnya mereka dibinasakan oleh taufan sedang mereka berkeadaan zalim (dengan kufur derhaka)."
(Al-'Ankabuut 29:14)


Satu etnik melayan etnik yang ada didalam negara itu sendiri seperti binatang. Inilah yang berlaku kepada etnik Rohingya. Bangsa yang kejam dan zalim begini banyak Tuhan ceritakan dalam Quran, mereka telah Tuhan hapuskan di muka bumi ini. SEJARAH AWAL NEGARA MYANMAR. Negara Myanmar yang dikenali sebagai Burma pada dahulunya mempunyai tanah seluas 676,000 persegi yang diduduki lebih daripada 50 juta penduduk. 


Negara ini berkongsi sempadan antara 6000 kilo meter panjangnya dengan negara China, India, Bangladesh. Kaum terbesar di Myanmar adalah kaum Buddha yang menganut agama Buddha, golongan ini tidak diklasifikasikan sebagai kaum cina tetapi disebut sebagai etnik atau kaum Buddha. Kaum kedua yang terbesar di Myanmar adalah kaum Karen,diikuti dengan kaum Arakan dan penduduk atau kaum yang paling minoriti adalah kaum Islam. 


Negara Myanmar ini mempunyai komposisi penduduk yang terbesar iaitu 89% yang beragama Buddha,dan etnik Burma sebesar 68%. Majoriti penduduk ini hidup bergantung dengan etnik lain iaitu Shan ,Kayin, Rakhine, Mon, Kayah dan Kachin, Kristian,serta Islam. Myanmar dikatakan sebgai negara terbesar Asia Tenggara yang penduduknya beragama Buddha. 


Namun begitu, terdapat sumber yang mengatakan bahawa kaum Rohingya merupakan salah satu kaum yang telah wujud di Myanmar sebelum kemerdekaan negara tersebut.Orang Rohingya ini merupakan etnik beragama Islam di Utara Negeri Rakhine yang dahulunya dikenali sebagai Negeri Arakan.


Sejarah juga mencatatkan bahawa kaum ini merupakan penduduk asal Rakhine yang membentuk gugusan besar. Kaum ini dikatakan terdiri daripada pendatang-pendatang Arab, orang Parsi, yang 
 berhijrah ke negeri Arakan semasa empayar Mughal dan kaum ini mempunyai persamaan fizikal.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

TETAMU ALLAH

MENJADI TETAMU ALLAH.

Tetamu Allah adalah satu gelaran sangat istemewa dalam Islam.  Allah dan Para Rasul sendiri memberikan layanan istemewa kepada tetamu. Dalam Islam wajib melayani tetamu yang datang bertamu ke tempat kita. Bagi umat Islam yang tahu kelebihan gelaran tersebut mereka akan berusaha dan memasang cita-cita untuk mendapat menjadi "Tetamu Allah ". Manusia di dunia ini dapat menjadi tetamu negara sebagai VIP itu pun manusia sudah rasa sangat berharga dan istemewa. Kerana menjadi tetamu VIP akan menerima layanan lima bintang. 

Betapalah apabila manusia kalau dapat menjadi tetamu Allah ia akan merasakan sepanjang hidupnya bahkan ia akan diberikan nilai sampai ke  Akhirat. "Pergi ke Makkatul Mukarramah tempat yang bersejarah. Manunaikan ibadah kemuncak rukun Islam yang lima Di sana umat Islam menjadi tetamu-tetamu Allah Kenalah menjaga adab-adabnya dengan sempurnanya". ( sedutan madah Abuya Imam Ashaari Muhammad At Tamimi ).

Satu istilah yang disebut oleh Allah d…

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.

KEAJAIBAN SUNGAI FURAT DAN DAJLAH TANDA KIAMAT.
(Sungai Dajlah).

Mengimbau kembali XPDC penulis ke Iraq melalui jalan darat dari Jordan pada 9 januari 1990. Menaiki kereta jenis GMC yang boleh memuatkan 9 penumpang. Kali ini penulis hendak kongsikan maklumat berkaitan dengan sejarah Sungai Furat dan Dajlah. Rujukan kebanyakkan dari risalah-risalah yang di terbitkan oleh kerajaan Iraq. Perjalanan darat dari Jordan ke Iraq mengambil masa 12 jam. Sepanjang perjalanan terlalu banyak sekatan tentera di dua buah negara tersebut. Terutamanya semasa berada di kawasan Iraq. Sejarah purba dan sejarah moden Iraq banyak berkaitan dengan sungai tersebut. Furat dan Dajlah merupakan antara sungai yang memiliki ikatan sejarah yang kuat dengan ajaran Islam. 

Sungai yang menjadi sumber mata air di Anatolia, Turki, dan bermuara di Teluk Persia itu berkali-kali disebutkan dalam berbagai hadis. Sungai Furat juga dikaitkan dengan Nabi dan rasul sebelum Nabi Muhammad SAW. Ia juga dikaitkan dengan tanda kiamat s…

ASAL USUL KAMPUNG DATUK KERAMAT.

PUSAT PENGAJIAN ABUYA PRAKTIKAL.
( Pasar Datuk Keramat dikaitkan dengan pasar Siti Khadijah Kelantan ).

BAGI warga kota, nama Kampung Datuk Keramat memang tidak asing lagi, bukan saja kerana ia antara kawasan perkampungan Melayu terbesar di ibu negara, tetapi ia juga adalah syurga makanan. Sebut saja makanan apa, pasti dapat dijumpai di situ.Begitu juga setiap kali kedatangan bulan Ramadan, Kampung Datuk Keramat bertukar wajah menjadi pesta makanan dengan ratusan gerai menjual pelbagai jenis makanan tempatan terutamanya di kawasan Pasar Datuk Keramat. Dalam kemeriahannya sebagai syurga makanan, ramai yang tidak tahu asal-usul nama penempatan ini. BH Plus menyingkap maksud di sebalik nama perkampungan ini. 

ABUYA memulakan jemaah pengajiannya di kampung Datuk Keramat. Ketika itu kumpulan pengajian Abuya dikenali dengan pengajian ".RUMAH PUTIH". Dipanggil rumah putih kerana rumah tersebut berwarna putih. Di markaz tersebut diadakan perjumpaan dikalangan ahli pengajian. Program tet…